Социологическите проучвания показват равенство между Харис и Тръмп в национален мащаб и напрегната надпревара в ключовия щат Пенсилвания, пише Reuters.

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис и бившият президент Доналд Тръмп остават в задънена улица по-малко от седем седмици преди президентските избори в САЩ на 5 ноември, сочат нови социологически проучвания, публикувани в четвъртък, които показват и напрегната надпревара в ключовия щат Пенсилвания.

Въпреки че проучванията показват, че вероятните и регистрираните гласоподаватели са дали по-висока оценка на демократа Харис в дебата с републиканския ѝ опонент миналата седмица, те показват, че надпреварата - особено в щата, където се водят битките - остава близка, в съответствие с други проучвания.

В националното проучване Харис и Тръмп са с равен брой гласове - 47% сред 2437 вероятни избиратели, анкетирани от 11 до 16 септември, според проучването на The New York Times, The Philadelphia Inquirer и Siena College. Границата на грешката е плюс или минус 3 процентни пункта.

В Пенсилвания, един от седемте решаващи за битката щати, Харис запазва преднината си от 4 пункта, като води с 50 % на 46 % с допустима грешка от плюс или минус 3,8 процентни пункта, според проучването на Times.

Отделни резултати на The Washington Post също показват напрегната надпревара между кандидатите в щата, който е сред тези, заедно с Аризона, Джорджия, Мичиган, Невада, Северна Каролина и Уисконсин, за които се смята, че могат да определят изхода от изборите през ноември.

Сред 1003 вероятни и регистрирани гласоподаватели в Пенсилвания, анкетирани от 12 до 16 септември, 48% заявяват, че ще гласуват за Харис, а 47% - за Тръмп - разлика от 1 пункт, която попада в рамките на грешката на проучването от плюс или минус 3,6 процентни пункта.

Мнозинството от анкетираните са заявили пред Post, че са "изключително мотивирани" да гласуват и че защитата на американската демокрация е "изключително важна". Гласоподавателите обаче са разделени по отношение на това кой от кандидатите би защитил най-добре свободите на нацията - 48% са избрали Харис, а 45% - Тръмп.

Въпросът е от голямо значение, тъй като Харис, бивш прокурор и главен прокурор на щата, се стреми да запази позициите на демократите в Белия дом, след като Байдън се отказа от кандидатурата си за преизбиране през юли. Тръмп, който е изправен пред четири наказателни дела, продължава да твърди, че поражението му на изборите през 2020 г. от Байдън се дължи на измама.