В непризнатата Приднестровска република бе свикан конгрес на депутатите от областните, градските и селските съвети, насрочен за 28 февруари. За последно такъв бе свикан през 2006 година. Местната опозиция се опасява, че целта му е народните представители да се обърнат към президента на Руската федерация Владимир Путин с молба да приеме региона в състава на страната. Анализаторите на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW) са на същото мнение.

Но Сергей Сумлени, експерт по Източна Европа от базирания в Берлин European Resilience Initiative Center, обясни пред германския вестник BILD, че анексирането на Приднестровието е малко вероятно, тъй като Русия има твърде малко войници в региона и е невъзможно да ги прехвърли там.

"Планът на Путин е да играе за време. Той се надява, че Западът ще изостави Украйна, което неизбежно ще доведе до мирни преговори и прекратяване на огъня. Тогава Русия ще има време да се прегрупира и да получи оръжие от Иран и Северна Корея. Тогава, след няколко години, ще има нова война, тогава фантазиите на Путин може да стигнат дори до анексирането на Приднестровието“, уверен е Сумлени.

Анализаторът Андреас Умланд от Стокхолмския център за източноевропейски изследвания смята, че вероятността за анексиране е най-много 50%, но предупреждава, че Путин не бива да се подценява. Според експерта Кремъл може да иска да обяви "победа“ преди президентските избори. "Руските избиратели ще видят още една анексия. Това ще бъде третото анексиране: Крим през 2014 година, четири региона на Украйна през 2022 година и след това Приднестровието. Това ще бъде напълно нова стъпка от гледна точка както на геополитиката, така и на международното право. Защото това е ексклав, който не може да бъде достигнат от Русия и се намира в друга държава“, обяснява Умланд.