Въпреки че Украйна няма да може да стане член на НАТО преди края на войната с Русия, тя трябва да получи покана за членство Алианса и да стартира процеса на присъединяване. Това подчерта президентът на Полша в хода на пресконференция с украинския си колега Володимир Зеленски в Давос, предава Polskie Radio.

"Украйна трябва да получи покана за НАТО, което ще старира този процес. Това също е изключително важно за морала на защитниците на Украйна“ , обясни Дуда.

По думите му поканата ще стартира процеса на обсъждане на въпроса в парламентите на страните членки на НАТО. Полша и други западни страни призовават за продължаване на подкрепата за Украйна. Според Дуда това е ключов въпрос за сигурността в Европа.

 "Ако Русия спечели тази война, тя ще продължи агресивната си политика, а ако продължи агресивната си политика, тогава е почти очевидно, че ще атакува отново и ще имаме нова война като следствие от руската агресия“, предупреди президентът на Полша.

Дуда увери Зеленски в навечерието на посещението на премиера Доналд Туск в украинската столица, че Киев може да бъде спокоен за подкрепата на Варшава.