Въпреки политическите спорове между Полша и Украйна, Варшава остава твърда на позицията си, че Киев трябва да получи всичко необходимо, за да постигне пълна победа във войната с Русия – както за себе си, така и за цяла Европа. Това заяви полският президент Анджей Дуда в интервю за PAP.

Той подчерта, че предоставянето на Руската федерация дори на сантиметър от украинска територия би било катастрофална грешка. Той също така коментира численото предимство на Русия във войната й срещу Украйна, отбелязвайки, че Киев реалистично може да си върне всички окупирани територии.

"Ако сте толкова щедри към Русия, защо не им дадете парче от вашата земя? Всяка суверенна държава, например Русия - на какво основание, питам ви, Русия заслужава нещо - особено на чужда територия?" - попита Дуда.

Той също така заяви, че така нареченият проект "Източен щит“ ​​ще се превърне в нова версия на "Желязната завеса“. Според него системата от укрепления на източната граница, чието строителство ще започне скоро, е отговор на "ненаситните имперски планове на Русия“:

"Някои политици на Запад гледат на това с ужас. Последното нещо, което искат да видят, е възстановяването на желязната завеса. Ще кажа следното: ако безопасността на моите сънародници е гарантирана от вдигането на желязната завеса, тогава добре , ще има желязна завеса“.