Цената, която всеки трябва да плати за интеграцията, е да превъзмогне егото си. Това каза евродепутатът Андрей Новаков, ГЕРБ/ЕНП, в дневния блок "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“. Той е категоричен, че "И на нашите приятели отвъд границата с Македония, искам да кажа, че под вратовръзките има хора. Ние виждаме, слушаме, чувстваме, и когато дойде време някога да се гласува в Европейския парламент за това дали Македония да влезе в Съюза или не, всеки от нас ще си спомни това дали са горени български знамена, дали някой е нарекъл дядо ти "фашист“, дали са те нарекли "татарски окупатор“, и това ще действа“, обясни той.

Новаков заяви, че се учи от тези, които са минали по този път преди нас. "Няма да чуете един френски колега, който да се обърне към немец и да го нарече "нацист“, само защото дядо му е участвал във войната, не че е малко – това са го преодолели, превъзмогнали са го, продължили са заедно напред и двете държави просперират“, отбеляза той.

По думите на евродепутата забили сме се в миналото, от което няма да излезе нищо хубаво. "Защото все още има неизговорени, неизяснени неща, които ни мъчат, защото липсва комуникация, обсъждане и единомислие по въпросите. Дори да са трудни, аз вярвам, че с разговори може да се стигне до някакъв взаимен компромис. Тогава, когато се премълчава и се отдаваме на емоции, се случва това, което се случва в момента – разединение. Цяло едно поколение в Македония расте и мрази България, а все повече хора у нас не мислят, че тази страна заслужава да бъде част от Европейския съюз“, каза още той. "Предлагам на нашите приятели в Македония, ако искат да гледат бъдещето, да разбират, че пътят им към Брюксел минава през София, и да търсят диалог, а не противопоставяне“, добави Андрей Новаков.

Милослава АНГЕЛОВА


Пълния текст на интервюто четете в раздел "Мнение"