Бившият генерален секретар на Северноатлантическия алианс Андерс Фог Расмусен не изключи приемането на Украйна в НАТО "на части". Той изрази своята гледна точка в интервю, публикувано в неделя от Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND) в навечерието на срещата на върха на Алианса, която ще се състои във Вилнюс на 11-12 юли.

"Разбира се, всичко това е сложно и в крайна сметка всичко зависи от решенията на Украйна, но във всеки случай не е невъзможно“, заяви Расмусен, отговаряйки на въпрос дали смята за възможно само части от Украйна биха могли да бъдат включени в НАТО, като Западна Украйна. "И това може да има стабилизиращ ефект върху цяла Европа. Спомнете си влизането на Западна Германия в НАТО през 1955 г.", продължи бившият генерален секретар на Алианса.

В същото време той призна, че "има много разлики, но са възможни паралели". "Например, може да се договори, че задълженията за помощ съгласно член 5 от Договора за НАТО ще бъдат изпълнени само в случай на атака срещу тези части от украинската територия, където правителството в Киев в момента упражнява фактическа юрисдикция“, обясни Расмусен.

Той подчерта, че в момента се обсъждат възможните варианти за влизане на Украйна в НАТО. "Това включва, първо, че показваме на Украйна бързия път към членство, както в случая с Швеция и Финландия. Второ, това означава, че в бъдеще ще обсъждаме всякакви подробни доверителни въпроси в Съвета НАТО - Украйна, което в идеалния случай ще осигури тясна политическа координация между Киев и западния Алианс денонощно“, заяви бившият генерален секретар на НАТО.

"Ако всичко това бъде прокарано във Вилнюс сега, тогава следващата среща на върха на НАТО във Вашингтон през юли 2024 г. може вече да отправи официална покана към Киев да се присъедини към Алианса. От този момент до действителното присъединяване отделните държави могат да предоставят временни гаранции за сигурност “, заключи той.

В събота The Daily Telegraph, цитирайки неназован източник от НАТО, съобщи, че Германия на срещата във Вилнюс ще се застъпи за отлагане на влизането на Украйна в Алианса поради опасения, че незабавното членство може да доведе до война с Русия. В същото време редица източноевропейски лидери, включително естонският премиер Кая Калас, смятат, че на срещата на върха на Украйна трябва да бъде представена пътна карта за членство в Алианса.