Базираният в Лондон мозъчен тръст за отбрана и сигурност Royal United Services Institute (RUSI) публикува доклад от 48 страници под заглавие "Предварителни уроци от украинските настъпателни операции 2022-23“, който идентифицира основните причини за провала на контранастъплението на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) през миналата година и повдига съмнения за нова офанзива в близко бъдеще, съобщава ВВС.

"Авторите определят ​​първоначалния план като оправдан: 12 украински бронетанкови и механизирани бригади е трябвало да направят пробив в зона с широчина 30 километра, да изолират Токмак за седем дни и след това да пробият на юг към Мелитопол. При такова темпо Русия нямаше да има време да събере резерви и настъпващите украински войски трябваше само да преодолеят съпротивата на едва шест руски полка в отбрана“, се казва в доклада.

Но, както отбелязват авторите на документа, изпълнението на този план е било възпрепятствано от грешки, допуснати както от съюзниците на Украйна, така и от самото украинско командване. В частност:

Западните съюзници не са доставили достатъчно оборудване и оръжия; За разлика от Русия, те не са имали време да прехвърлят индустрията към военни основи, така че не са имали достатъчно оръжия, а тези, които са били налични, са били доставени със закъснение. Това е довело до факта, че украинската армия е разполагала с малко време да овладее използването на ново оборудване.

Украинското командване е решило да хвърли по-малко обучени части за пробива, докато по-опитните трябвало да задържат фронта. Освен това е разпръснало силите си в няколко посоки.

Но най-сериозната грешка на украинското командване, според анализаторите, са надеждите, че отбраняващите се руски войски ще рухнат и ще избягат, както се случи край Харков през 2022 година. Когато това не се случило, ВСУ безнадеждно загубили инерция.

Освен това руското командване ясно е знаело къде точно ще бъде посоката на главния удар. Авторите виждат това като провал на оперативната сигурност от страна както на Украйна, така и на нейните съюзници.

Авторите не засягат такива обсъждани фактори като плътността на руските минни полета и възможностите на атакуващите безпилотни апарати, способни да поразяват ценна бронирана техника с голяма точност.

Те също смятат, че възобновяването на украинските настъпателни действия в близко бъдеще е невъзможно.