Популярните украински анализатори от DeepState оценяват ситуацията на Покровско направление като критична  за Въоръжените сили на Украйна (ВСУ), тъй като руснаците бързо напредват и сега са усложнили логистиката на защитаващите града сили, като са взели един от основните логистични маршрути под  огневи контрол. Това заяви Роман Погорели, съосновател и анализатор на DeepState в телевизионния ефир, предава УНИАН.

"Тази ситуация трябва да се стабилизира много бързо, тъй като врагът има огромно придвижване. Почти всеки ден отбелязваме загубата на населени места на картата. Врагът вече превзе последната ключова височина в този район преди Покровск. Врагът превзе Новгородовка за 3-4 дни, а това е населено място, където беше възможно да се задържи врагът дълго време. Врагът вече се опитва да навлезе в Селидово, а това е още едно значително и доста мощно населено място, откъдето беше възможно да се задържи врагът, по-специално имайки там терикони, две мини и фактически индустриален град“, отбеляза Погорели.

Анализаторът добави, че задържането на руснаците е много трудно. "Самите бойци полагат всички усилия, правят всичко възможно, за да унищожат врага, за съжаление те са много“, казва той. По думите му Руската федерация е съсредоточила много пехота на направлението.

"Врагът използва елитни части. Имат прибори за нощно виждане, имат модерно оръжие и оборудване, в което са облечени. Те имат доста балансирана тактика на придвижване и закрепване. Следователно не може да се каже, че те пускат чисто "месо“ там, тъй като се отнасят много сериозно към въпроса за превземането на населени места в района на Покровск и съотстветстващо бъдещо придвижване“, характеризира Погорели силите и тактиката на руснаците.

По негова информация има и редовни мотострелкови бригади и като цяло много различен набор от сили, включително и специални сили. "Те постепенно пробиват и днес се приближиха много близо до Мирноград, пълзят към Покровск, към Селидово, което играе много важна логистична роля, затова ситуацията е критична... Покровск и Мирноград са много важни стратегически градове , тъй като това са определени логистични маршрути. Всеки, който пътува до Донбас, първо преминава през Павлоград, Днепропетровска област, по магистралата, която отива към Покровск и след това към Мирноград, към Константиновка“,  пояснява анализаторът.

Експертът подчерта, че този логистичен маршрут вече е загубен, тъй като пътят от Мирноград, Покровск до Константиновка е затворен и вече е частично под огневия контрол на руснаците. "Не може да се каже, че те ще блокират напълно логистиката с това, защото има други начини, но това е усложнение“, добави той.

Погорели също отбеляза, че Селидово е градът, през който минава логистиката към Курахово и това е бил основният логистичен маршрут до там, а сега е необходимо да се разширяват други за комуникация.

"И Покровск, и Мирноград, са относително големи градове и ако московитите ги превземат, ще бъде трудно да бъдат отвоювани. Плюс това е подход директно към Днепропетровска област. Дали ще продължат по-нататък не се знае, но е факт, че стигнаха там,откъдето всички минаваха. И те могат да развият успеха си веднага щом си поискат“, смята анализаторът. "Всъщност след Покровск и Мирноград Донбас ще премине в техните ръце“, твърди Погорели.