Германският външен министър Аналена Бербок във вторник призова унгарския премиер Виктор Орбан да отмени ветото си върху започването на преговори за разширяване на ЕС с Украйна и да одобри нов транш финансова помощ за Киев, пише европейската редакция на Politico.

Бербок също така нападна сръбския президент Александър Вучич за това, че се приближава към Русия и поставя политическата си опозиция в неизгодно положение преди предстоящите избори.

Бербок реагира критично на последната заплаха, отправена от Орбан в понеделник. Унгарският лидер писа до председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, за да го призове да премахне преговорите за започване на преговори за присъединяване с Украйна от дневния ред на срещата на върха на лидерите на ЕС следващата седмица.

"Нямаме време за игрички в този момент“, каза Баербок в Любляна. "Ако сме в ситуация, в която мирът в Европа е атакуван, тогава трябва да правим всичко възможно всеки ден и всеки час, за да защитим нашия народ, и още повече народа на Украйна, по най-добрия възможен начин“.

ЕС планираше да одобри започването на преговори за разширяване и изплащането на 50 милиарда евро финансова подкрепа за Украйна по време на срещата си на върха на 14-15 декември. Но тези стъпки изискват единодушие между всички 27 лидери на ЕС, което позволява на Орбан да заплаши с вето.

Дипломатите гадаят дали унгарският лидер е решен да дерайлира подкрепата за Украйна или се опитва да изнудва Брюксел с цел да отблокира повече от 13 милиарда евро фондове на ЕС за Унгария, които бяха задържани поради опасения за върховенството на закона.

Бербок обаче обеща, че ЕС ще "направи всичко възможно, за да гарантира, че Украйна ще направи следващата стъпка в преговорите за присъединяване".

Словенският външен министър Таня Файон също разкритикува Орбан по време на пресконференцията: "Не приемам изнудване“, отсече тя, като добави, че страните, които са положили усилия за реформи, за да станат членове на ЕС, "не трябва да стават жертви на националната политика“.

Обръщайки се към Сърбия, Бербок разкритикува Вучич, че върви по тънката линия между привеждането в съответствие с ЕС и Русия едновременно, като същевременно подклажда напрежението с Косово.

"Когато говорим за разширяване, от ключово значение е да не можете да седите на два стола едновременно“, посочи германският външен министър.

Във връзка с предстоящите парламентарни избори в Сърбия на 17 декември тя призова Белград да гарантира равен достъп до медиите за всички политически кандидати и да забрани злоупотребата с правителствени ресурси в предизборната кампания.