Политиката в областта на климата ще бъде централна по време на предстоящото председателство на Германия на Г-7, а също така ще бъде неразделна част от външната политика на Берлин. Това подчерта министърът на външните работи на страната Аналена Бербок пред агенция DPA.

"Климатичната криза също изостря конфликтите в различни региони на света. Намаляването на глобалната температура e принос към международната сигурност“, увери Бербок. Тя добави, че едно от основните послания на германското председателство на Г-7 е: "Действайте, преди да е станало твърде късно“. Именно с този лозунг тя ще се обърне към външните министри на страните от формата и ще се съсредоточи върху обещаващия мултилатерализъм и устойчивостта на демокрациите.

Освен това Бербок планира да покани като гости на срещата на върха на Г-7 онези страни, които не само искат да инвестират в бъдещето, но и се застъпват за икономическо развитие, основано на споделени ценности като свобода и върховенство на закона. Тъй като Германия организира две срещи на външните министри на Г-7, тя обмисля "да покани държави от Африка на едната среща и да посвети друга, например, на Тихоокеанския регион“.

От 1 януари 2022 г. председателството на Г-7 преминава към Германия. Срещата на държавните и правителствените ръководители на групата ще се проведе на 26-28 юни 2022 г. в замъка Елмау близо до град Гармиш-Партенкирхен (Бавария) в Южна Германия. През 2015 г. в Елмау също се проведе двудневна среща на върха на Г-7.

Г-7 е група на икономически развитите страни, която включва Великобритания, Германия, Италия, Канада, САЩ, Франция и Япония. Основните цели са намиране на решения на глобални политически и социални проблеми. Съществува във формат от седем държави през периода 1976-1997 г. След анексирането на Крим от Русия става известна като Групата на осемте. През март 2014 г., в резултат на събитията в Украйна и последвалата криза в отношенията между Руската федерация и Запада, Москва беше изключена от формата.

Превод и редакция: Тереза Герова