Стабилността на Балканите е изключително важна не само за региона, но и за Европа и света като цяло. Това подчерта председателят на турския парламент Мустафа Сентоп от Белград, където пристигна за среща със сръбския си колега Ивица Дачич, предава Anadolu Agency.

"Продължителният мир и стабилност на Балканите са от голямо значение не само за региона, но и за Европа и света“, каза Сентоп на съвместна пресконференция с Дачич.

От своя страна Дачич заяви, че стабилизиращата роля на Турция в региона е "много важна“, добавяйки: "Ето защо Сърбия иска да развива братски и приятелски отношения с Турция и да търси общи интереси, както и да служи като връзка за преследване на общите интереси с босненските мюсюлмани в нашия регион“.

След съвместната пресконференция Сентоп остави съобщение в книгата за гости в Народното събрание на Република Сърбия и разгледа сградата на Скупщината.

По-рано през деня Сентоп беше приет от сръбския президент Александър Вучич.

"Никога няма да забравим, че вие се обадихте на нашия президент веднага след коварния опит за преврат на 15 юли 2016 г.“, каза Сентоп, визирайки опита за пуч през 2016 г.

На свой ред Вучич подчерта, че винаги ще подкрепя развитието и поддържането на отношенията с Турция на високо ниво.

Превод и редакция: Тереза Герова