Очаква се евентуалната руска инвазия в Украйна да доведе до нов приток на бежанци към Европа, смятат експерти, цитирани от "Анадолската агенция".

Полша, страна с почти никакъв опит в работата с бежанци, се очаква да бъде най-засегната от наплива. С оглед на това полските власти се подготвят за различни сценарии. Полският вътрешен министър Мариуш Камински съобщи, че регионалните администрации и общините обмислят възможността да приемат бежанци в случай на война в Украйна. Полският заместник-министър на вътрешните работи Мачей Васик също каза, че обмислят възможността ако близо един милион украински бежанци дойдат в страната.

"Полското правителство ще действа солидарно с Украйна. Съгласно Женевската конвенция тези хора ще бъдат под полска защита и ние никога няма да кажем "не“ на хората, които се нуждаят от помощ“, заяви Васик.

Агнешка Косович, ръководител на полския миграционен форум, неправителствена организация, която подкрепя правата на мигрантите в Полша, каза, че 10-те центъра, управлявани от полската имиграционна служба, имат общ капацитет от 2000 души. В момента там живеят 800 души, каза тя.

Ян Пиекто, бивш посланик на Полша в Украйна, каза, че вече има повече от милион украинци, които са дошли да търсят работа и са активна част от полското общество. Пиекто обаче каза, че напливът от стотици хиляди хора, бягащи от война и смърт, не е нещо, което Полша може да си позволи.

Центърът за анализ на европейските политики (CEPA) също заяви, че служителите на ЕС и Вишеградската група трябва да оценят дали първите приемни и транзитни страни са готови за бежански приток в случай на евентуална инвазия.

Полша има граница с Украйна, по-дълга от 482 километра и вече е предпочитана страна поради географската си близост, относително по-високите заплати и други фактори.

CEPA посочи, че Полша, подобно на други страни от ЕС, няма да отвори обятията си за украинците търсещи убежище.

"Докато полският премиер изразява своята солидарност с Украйна, не е ясно дали това ще доведе до облекчаване на суровата политика на Полша по отношение на предоставяне на убежище. След нахлуването на Русия в Крим през 2015 г., Полша отхвърли 99% от молбите за убежище на украинските граждани", се казва в изявлението.

Превод и редакция: Юлиян Марков