Американските разузнавателни агенции са предупредили властите в Будапеща за възможен въоръжен инцидент на 23 октомври – денят, в който се отбелязва Унгарското въстание от 1956 година, съобщава Telex.

Пояснява се, че разузнаването на САЩ е предало на Унгария информация за възможна въоръжена акция преди около две седмици. Според агентите е "възможно“ определени лица да готвят въоръжена акция на годишнината от събитията.

Въпреки че все още няма официално потвърждение, Telex подчертава, че през уикенда служители от Центъра за борба с тероризма са задържали половин дузина младежи в кръчма в Будапеща. Източници на изданието твърдят, че акцията е свързана с по-рано получена информация от тайните служби на САЩ.

В същото време все още няма информация коя унгарска агенция води разследването. Журналистите обаче са разговаряли със собственика на заведението "Легенда“, където е извършен ударът на властите. По думите му младежит са били заловени директно на улицата. Работещите в кръчмата са видели ареста им, но не са били информирали предварително за планираните действия на полицията.