Пентагонът и американското разузнаване са препоръчали на Белия дом да не променя позицията си по въпроса за даването на разрешение на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) да нанесат удари дълбоко в Русия със западни оръжия, съобщава телевизионният канал FOX News, като се позовава на източници.

"Американски служител разкри пред FOX News, че Комитетът по разузнаването (IC) и Пентагонът препоръчват да не се променя политиката на САЩ по начин, който би позволил на Украйна да нанася удари по цели дълбоко в руска територия“, отбелязва телевизията.

Американското разузнаване и разузнавателни агенции са подчертали пред политическото ръководство на страната, че цената на потенциалното разрешаване на Украйна да използва ракети с голям обсег срещу Русия ще надвишава ползите.

Според САЩ промяната в позицията на Вашингтон относно ударите на ВСУ  дълбоко в Русия "няма да има стратегическо въздействие и няма да промени хода на войната“.

По-рано ръководителят на Пентагона Лойд Остин "не намекна“ по време на посещението си в Киев, че САЩ ще подкрепят ключови точки от плана за победа на украинския президент Володимир Зеленски.

Американският вестник The Wall Street Journal написа, че "Остин пристигна в Киев в понеделник със съобщение за силния ангажимент на САЩ към военните усилия на Украйна“. Беше отбелязано, че той не се готви да даде разрешение на Киев за удари с далекобойни оръжия дълбоко в Руската федерация.