След три месеца на болезнено бавен напредък, контранастъплението на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) набира известна скорост, а американското разузнаване оценява положително шансовете им за пробив до края на годината, отбелязва британското издание The Economist.

Съвсем наскоро стана ясно, че близо до Работино украинските войски са пробили първата от трите отбранителни линии на руснаците. Сега атакуват втората.

"Ако бяхме провели този разговор преди две седмици, щях да съм малко по-песимистично настроен“, казва Трент Мол, директор по анализи на Американската агенция за военно разузнаване (DIA), в интервю за изданието – нещо, което според The Economist експертът прави рядко. "Техният пробив на този втори защитен пояс… всъщност е доста значителен“. Но може ли Украйна да пробие и третата линия, преди снарядите да станат оскъдни и да настъпи зимата?

Някои смятат, че украинската армия, която хвърли голяма част от резервите си, за да пробие втората линия на отбраната на Руската федерация и претърпя големи загуби, едва ли ще стигне далеч. Един от представителите на американското разузнаване смята, че качеството на силите и от двете страни намалява с течение на времето и не смята за възможен значителен напредък. "Ако погледнете бойното поле след пет години, то може да изглежда почти същото“, казва източникът, чието име не се разкрива.

В същото време Мол обаче не е толкова песимистично настроен. Той отбелязва, че последните победи на Украйна са "значителни“ и че те дават на ВСУ "реалистична възможност“ да пробият останалите отбранителни линии на Русия. Според неговата оценка вероятността за пробив преди края на годината е 40-50%.

В същото време той отбеляза, че ограниченото количество боеприпаси и влошените метеорологични условия ще направят този пробив "много труден“.

Мол отделно подчертава, че ситуацията в управлението на руските войски се е променила. Руският генерал Сергей Суровикин, който изгради отбранителни линии, през които украинските сили сега пробиват, е уволнен. А лидерът на ЧВК "Вагнер“ Евгений Пригожин, зад чиито наемници стоят най-значимите постижения на Русия през миналата година и половина, загина в самолетна катастрофа.