През последните седмици от "Сикрет сървис“ са засилили сигурността на Доналд Тръмп, тъй като разузнаването е получило информация за подготовката в Иран на опит за убийството му, съобщава телевизионният канал CNN.

Позовавайки се на източници, медията докладва, че заплахата е била известна още преди нападението в събота. Все още няма индикации, че то е свързано със заговор. "В отговор на нарастващата заплаха "Сикрет сървис“ драстично увеличиха ресурсите и възможностите си за защита на бившия президент Тръмп. Всичко това беше направено преди събота“, уверява събеседник на телевизията.

Служители на "Сикрет сървис“ многократно са предупреждавали екипа на Тръмп да не провежда митинги на открито, които представляват по-голям риск от събития, до които те могат по-добре да контролират достъпа. Това обаче са общи препоръки, отбелязва медията.

От екипа на републиканеца заявиха, че не коментират мерките за сигурност на политика. Федералното бюро за разследване също отказа коментар. В същото време говорителят на Съвета за национална сигурност Адриен Уотсън казва, че няма информация за връзка между стрелеца Томас Матю Крукс и някой друг, замесен в покушението.

"Правоприлагащите органи поясниха, че тяхното разследване не е разкрило никакви връзки между стрелеца и който и да е съучастник или съзаговорник, чуждестранен или местен“, обяви Уотсън.

Постоянната мисия на Иран в ООН отрича да има заговор за убийството на Тръмп. "Тези обвинения са неоснователни и злонамерени. От гледна точка на Ислямска република Иран, Тръмп е престъпник, който трябва да бъде изправен пред правосъдието и наказан за поръчването на убийството на генерал Солеймани. Иран избра законния път, за да го изправи пред правосъдието“, увери представител на мисията.