Нито Украйна, нито Русия разполага с достатъчно ресурси, за да организира голяма офанзива, което предполага, че войната отново се насочва към задънена улица. Това твърди разузнавателната агенция на Пентагона в доклад, цитиран от Bloomberg.

Оценките на Агенцията за разузнаване на отбраната заключават, че Украйна все още не разполага с боеприпаси, които да съответстват на способността на Русия да изстрелва около 10 000 артилерийски снаряда на ден, дори след като Конгресът на САЩ отключи нова военна помощ през април. Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) остават способни да водят отбранителни операции, но няма да могат да предприемат широкомащабни контранастъпления поне още шест месеца.

Русия, от друга страна, възприе стратегия за изтощаване на Украйна и ще може да поддържа буферна зона, превзета от нейните войски, но няма достатъчно сила, "да заплаши с по-дълбоко настъпление в контролирана от Украйна територия, като град Харков“, се подчертава в доклада.

Заключенията на разузнаването са включени в последния тримесечен доклад за помощта на САЩ за Украйна, издаден от генералния инспектор на Пентагона Робърт Сторч. Те повтарят публичните изявления на висши американски служители, включително Марк Мили, бивш председател на Обединения комитет на началник-щабовете, че конфликтът е на път да влезе в задънена улица.

Докладът на генералния инспектор обхваща тримесечния период, приключващ на 30 юни, след като Конгресът прие последния пакет от помощ за Украйна на стойност 61 милиарда долара. Оттогава Украйна предприе изненадващо нахлуване в Курската област и получи изтребители F-16 от съюзниците си, подчертава агенцията.