САЩ са изправени пред "все по-крехък световен ред", натоварен от конкуренцията между великите сили, транснационалните предизвикателства и регионалните конфликти. Това се посочва в доклад на разузнавателните служби на САЩ по време на изслушването на ръководителите на агенциите в Конгреса, предава Reuters.

"Амбициозен, но тревожен Китай, конфронтираща се Русия, някои регионални сили като Иран и по-способни недържавни участници поставят под въпрос дългогодишните правила на международната система, както и първенството на САЩ в нея", се посочва в годишната оценка на заплахите за 2024 г.

Докладът до голяма степен се фокусира върху заплахите от страна на Китай и Русия, най-големите съперници на САЩ, повече от две години след като Русия започна инвазията си в Украйна, както и отбелязва рисковете от по-широк конфликт, свързани с кампанията на Израел срещу ХАМАС в Газа след атаките от 7 октомври.

Китай оказва икономическа помощ и помощ в областта на сигурността на Русия, докато тя води война в Украйна, като подкрепя руската индустриална база, се посочва още в доклада. Докладът също така предупреждава, че Китай може да използва технологии, за да се опита да повлияе на тазгодишните избори в САЩ.

"(Китай) може да се опита да повлияе на изборите в САЩ през 2024 г. на някакво ниво поради желанието си да отстрани критиците на Китай и да засили разделението в американското общество", се твърди в доклада.

В изявленията си пред сенатската комисия по разузнаването директорът на националното разузнаване Аврил Хейнс е призовала законодателите да одобрят по-голяма военна помощ за Украйна. Би било "трудно да си представим как Украйна би могла да задържи територията, която си е възвърнала от Русия без помощ от Вашингтон".

В доклада за "заплахите" се отчита, че търговията между Китай и Русия се е увеличила от началото на войната в Украйна и че китайският износ на стоки с потенциална военна употреба е нараснал повече от три пъти от 2022 г. насам.

Републиканският председател на Камарата на представителите Майк Джонсън, съюзник на бившия президент Доналд Тръмп, засега отказва да свика гласуване на законопроекта, който би осигурил още 60 млрд. долара за Украйна. Мярката е приета от управлявания от демократите Сенат.

Глобални връзки, Глобални рискове

Директорът на Централното разузнавателно управление Уилям Бърнс, подобно на Хейнс, е заявил, че продължаването на подкрепата за Украйна ще изпрати послание на Китай за агресия към Тайван или в Южнокитайско море.

"По наша оценка (китайският лидер) Си Дзинпин е проявил трезвост, знаете, от случилото се. ... Той не е очаквал, че Украйна ще се съпротивлява с куража и упоритостта, които украинците демонстрираха", е заявил Бърнс.

Хейнс от своя страна отбеляза опасенията, че конфликтът в Газа между Израел и ХАМАС може да разпространи глобалната несигурност. "Кризата в Газа е ярък пример за това как регионалните събития имат потенциал за по-широки и дори глобални последици", е коментирала Хейнс.

Тя е отбелязала нападенията на хутите срещу корабоплаването и е заявила, че бойните групировки "Ал Кайда" и ИДИЛ, "вдъхновени от ХАМАС", са насочили поддръжниците си да извършват нападения срещу интересите на Израел и САЩ.

След като един протестиращ е прекъснал изслушването с викове за необходимостта от защита на цивилните в Газа, Бърнс е попитан за децата в палестинския анклав.

"Реалността е такава, че има деца, които гладуват. Те са недохранени в резултат на това, че хуманитарната помощ не може да стигне до тях. Много е трудно да се разпределя ефективно хуманитарна помощ, ако няма прекратяване на огъня", е заявил той.

Емоциите са се повишили по време на изслушването, когато някои сенатори са обсъждали имиграцията по границата на САЩ с Мексико, която Тръмп превърна в акцент на кампанията си за победа над президента демократ Джо Байдън на изборите през ноември.

Директорът на ФБР Кристофър Рей е изразил загриженост относно "последиците за тероризма от потенциалното насочване към уязвимите места на границата", като е отбелязал нарастващите заплахи от американци, вдъхновени от ислямистки групировки и други чуждестранни бойци след нападението на ХАМАС срещу Израел на 7 октомври.

"Заплахата премина на съвсем ново ниво", е заявил Рей.