Американският вестник The New Tork Times публикува статия за "сериозната заплаха за националната сигурност на САЩ“, която в сряда стана основна тема сред политиците във Вашингтон. По данни на редакцията разузнавателни доклади предупреждават, че Москва предприема опити за разработването на базирани в космоса ядрени оръжия.

Позовавайки се на официални лица, информирани по въпроса, изданието подчертава, че властите на САЩ са информирали Конгреса и своите съюзници в Европа за наличието на нови разузнавателни данни за руския ядрен капацитет, който може да представлява международна заплаха.

"Длъжностни лица казаха, че данните са сериозни, но въпросното оръжие все още е в процес на разработка и Русия не го е разположила. Следователно, то не представлява сериозна заплаха за САЩ, Украйна или европейските съюзници на Америка“, се казва в статията.

Позовавайки се на източници, NYT пояснява, че "новите разузнавателни данни са свързани с усилията на Русия да разработи базирани в космоса антисателитни ядрени оръжия“.

Републиканецът от Камарата на представителите на САЩ Майкъл Търнър бе първият, който обяви за тази заплаха. Според събеседници на редакцията Търнър е "вдигнал шум“, за да окаже натиск върху Камарата на представителите да приеме искане за допълнително финансиране за Украйна, което Сенатът прие по-рано тази седмица.