Нова оценка на американското разузнаване установи, че откакто Украйна е започнала да получава ракети ATACMS, Русия се е адаптирала, като е преместила 90% от своите самолети във военни бази извън обхвата им, съобщава американският вестник The ​​Wall Street Journal.

Въпреки засилените призиви на Украйна към САЩ да вдигнат забраната за използването на ATACMS срещу Русия и нанасянето по-рано тази седмица на най-масираната атака от началото на войната, администрацията на президента Джо Байдън няма планове да промени позицията си за удари дълбоко в територията на страната, се казва в статията.

Това означава, че изстрелването на ATACMS на руска територия ще има минимално въздействие, обяснява източник от Вашингтон, като допълва, че Украйна вероятно ще има по-голям успех с местните дронове, които използва през последните месеци, за да нанася удари по цели в Русия.

Въпреки че САЩ са увеличили производството на ATACMS, доставките за Киев все още са ограничени, но Пентагонът има само достатъчно, за да предостави такива ракети на Украйна, твърди още източникът.