Въпреки връзките между Москва и Техеран, американското разузнаване предполага, че двете страни имат различни предпочитания за това кой да бъде следващият президент на САЩ, пише Voice of America (VoA).

Неназовани американски служители са заявили в понеделник, че Москва предпочита кандидата на републиканците Доналд Тръмп, докато Техеран предпочита кандидата на демократите Камала Харис, като и двете страни се опитват да повлияят на резултата чрез кампании за дезинформация.

Американските служители са заявили, че Москва провежда операции, целящи да подкрепят кампанията на Тръмп и да навредят на кампанията на Харис, а Иран се възползва от продължаващата операция за пробив и изтичане на информация срещу кампанията на Тръмп, която според VoA "е била проследена до трима оперативни работници, работещи за иранския Корпус на гвардейците на ислямската революция (IRGC)".

И двете страни вероятно ще използват щетите от ураганите "Хелън" и "Милтън", за да създадат наративи, които да подкопаят доверието в изборните резултати, според американските разузнавателни агенции.

Високопоставен служител на американското разузнаване, който информира репортерите при условие за анонимност, е заявил, че агенциите са забелязали неотдавнашно "трикратно увеличение" на усилията за оказване на външно влияние.

Служители са коментирали, че Пекин все още не е упражнил влиянието си върху президентските избори, като вместо това се е съсредоточил върху кандидати от щатски и местен мащаб, които се смятат за противоречащи на интересите на Пекин, като например тези, които подкрепят Тайван, въпреки че са добавили, че Русия и Куба също са се присъединили към усилията на Пекин.

"Москва използва широк спектър от фактори за влияние в усилията си да повлияе на надпреварите за Конгреса, особено за да насърчи американската общественост да се противопостави на проукраинските политики и политици", е коментирал служител на разузнаването.

"Хавана почти със сигурност е обмислила усилия за оказване на влияние, насочени към някои кандидати... Това съответства на това, което са правили в предишни избирателни цикли", допълва служителят.

Пекин е отхвърлил идеята в запитване на VoA.

Докладът на американското разузнаване е в съответствие с предишни събития и реторика от страна на Москва и Техеран, въпреки че двете страни са близки съюзници.

Кандидатът за вицепрезидент на Тръмп, Джей Ди Ванс, се обяви категорично против по-нататъшна помощ за Украйна. Самият Тръмп също е бил скептик по отношение на Украйна преди и след нахлуването на Русия през 2022 г., което би било в полза на Москва.

По време на своето президентство Тръмп блокира военната помощ за Украйна през 2019 г. преди телефонния разговор, който доведе до неговия импийчмънт. При този инцидент Тръмп призова украинския президент Володимир Зеленски да разследва неговия опонент на изборите през 2020 г., демократа Джо Байдън, който впоследствие спечели изборите и стана президент на САЩ. В крайна сметка Тръмп беше оправдан по всички обвинения с партийно гласуване в Сената.

Непосредствено след пълномащабната инвазия на Русия през 2022 г. Тръмп похвали и руския президент Владимир Путин като "гений" . Макар че изявленията на Тръмп относно Украйна варираха - включително обещания за прекратяване на войната "за 24 часа" - през последните седмици той критикува Украйна, че не е прекратила войната, като е предала териториите си в замяна на прекратяване на огъня - идея, за която Киев твърдеше, че не може да бъде използвана.

При все това Путин заяви веднъж, че би подкрепил Харис - с крива усмивка, в предполагаемо саркастична забележка.

Що се отнася до Иран, острата позиция на Тръмп спрямо страната - особено по време на неговото президентство - вероятно е причината, поради която тя би предпочела Харис пред Тръмп.

Тръмп въведе някои санкции срещу Техеран по време на президентството си и нареди удар с американски дрон в Багдад, през януари 2020 г., при който беше убит Касем Солеймани, по това време висш командир на IRGC.

За разлика от него, докато Харис - като вицепрезидент на администрацията на Байдън - поддържаше силна подкрепа за регионалния противник на Иран - Израел, администрацията се опитваше да деескалира напрежението в Близкия изток - което вероятно би било от полза за Техеран, тъй като мнозина спекулират, че страната не е готова за пълномащабна война с Израел.

Въпреки това Харис осъди неотдавнашния ответен ракетен удар на Иран по Израел, като администрацията на Байдън вероятно ще отложи предложението за прекратяване на огъня след нахлуването на Израел в Ливан срещу подкрепяната от Иран групировка "Хизбула".

Предвид очертаващата се голяма регионална война в Близкия изток, един важен въпрос остава без отговор - докъде ще стигне Харис, за да подкрепи Израел?