Китай предоставя технологии и оборудване на Русия, които са все по-важни за войната на Москва в Украйна, според  наскоро публикуван доклад, съставен от Службата на директора на националното разузнаване на САЩ, предава CNN. 

Докладът не е класифициран и до голяма степен цитира данни от отворен код и съобщения в западната преса в подкрепа на своите твърдения. Но включва оценката на разузнавателната общност на САЩ, че Китай "се превръща във все по-важна опора за Русия в нейните военни усилия".  

В доклада, задължителен по силата на приетия от Конгреса Закон за разрешаване на разузнаването за 2023 г. и публикуван от демократите от Комисията по разузнаване на Камарата на представителите, се посочва, че към март Китай "е изпратил на Русия дронове и части за тях на стойност над 12 млн. долара (21.60 млн. лева)", като се цитира "анализ на трета страна" от руски митнически данни.

Китайските държавни отбранителни компании са предоставяли на санкционираните руски държавни отбранителни компании и други технологии с двойна употреба, "които военните на Москва използват, за да продължат войната в Украйна", се посочва в доклада, включително "навигационно оборудване, технологии за заглушаване и части за изтребители".

Износът на полупроводници от Китай за Русия също е скочил значително от 2021 г. насам, се добавя в доклада, като "полупроводници, произведени в САЩ или с американска марка, на стойност стотици милиони долари са постъпили в Русия" въпреки тежките западни санкции и контрол върху износа.

В доклада се посочва, че китайските фирми "вероятно" помагат на Москва да заобиколи тези санкции, макар че е "трудно да се установи степента" на тази помощ. В доклада се заявява още, че разузнавателната общност не може да бъде сигурна дали Пекин умишлено пречи на способността на САЩ да извършват проверки на експортния контрол чрез интервюта и разследвания в Китай.

В доклада обаче се твърди, че Китай "се е превърнал в още по-критичен икономически партньор за Русия след нахлуването ѝ в Украйна през февруари 2022 г.".

От CNN са потърсили китайското посолство във Вашингтон за коментар на доклада.

Отговорът на САЩ: Администрацията на Байдън неколкократно е изразявала загриженост пред Китай относно доказателствата, с които разполага, сочещи, че китайски компании са продали несмъртоносно оборудване на Русия за използване в Украйна, но американски служители твърдят, че досега не са видели признаци, че Китай е предоставил оръжия или смъртоносна военна помощ на Русия.

САЩ смятат, че в началото на войната Китай е възнамерявал да продаде на Русия смъртоносни оръжия за използване в Украйна, е заявил по-рано американски служител пред CNN. Но с напредването на войната Китай значително намали тези планове, е посочил същият източник, нещо, което администрацията на Байдън счита за победа.

Какво заявява Китай: Китай заяви неутралитет по отношение на войната в Украйна и призова за мир в конфликта. Но Пекин също така избягва да критикува публично военните усилия на Русия и двете страни многократно са подчертавали сътрудничеството си, като руският президент Владимир Путин и китайският министър на отбраната Ли Шанфу обявиха "безгранично" военно партньорство след среща през април.