Най-новият бомбардировач с летящи крила на ВВС на САЩ, B-21 Raider, извърши първия си полет на 10 ноември, съобщи Reuters.

B-21 Raider е следващата стъпка в разгръщането на нов флот от стелт бомбардировачи с голям обсег на действие, способни да използват ядрени оръжия, произведени от Northrop Grumman.

B-21 напусна съоръжението на Northrop в завод 42 на военновъздушните сили в Палмдейл, Калифорния, при изгрев слънце в петък, предлагайки първия поглед към новия бомбардировач, който е разработен при строги мерки за сигурност.

 Ръководителите на военновъздушните сили не оповестиха първия полет на В-21, но десетки авиационни ентусиасти и любители фотографи се събраха около завод 42 в петък с надеждата да видят как бомбардировачът се издига в небето, според свидетеля източник на британската агенция.

B-21, който има същата форма на "летящо крило" като предшественика си B-2, ще може да доставя както конвенционални, така и ядрени оръжия по целия свят, като използва възможности за зареждане с гориво на големи разстояния и във въздуха.

Предвиждаше се всеки от самолетите да струва приблизително 550 млн. долара (1. 015 млрд. лева) през 2010 г. или около 750 млн. долара (1.384 млрд. лева) в днешни дни, коригирани спрямо инфлацията. Въпреки това ВВС на САЩ пазят в тайна друга информация за цените, "което затруднява потвърждаването на предложените разходи", заяви Изследователската служба на Конгреса в доклад от 2021 г.

Военновъздушните сили планират да закупят поне 100 от самолетите и да започнат да заменят бомбардировачите В-1 и В-2. По данни на Пентагона експлоатацията на В-1 струва около 60 000 долара на час (110 764 лева), а на В-2 - около 65 000 долара на час (119 994 лева).

Ан Стефанек, говорител на ВВС, заяви: "B-21 Raider е в процес на летателни изпитания. Летателните изпитания са критична стъпка в изпитвателната кампания, управлявана от Изпитателния център на ВВС и 412-то изпитателно крило за комбинирани изпитания на B-21."

В момента се произвеждат шест тестови самолета. Те се строят на същата линия, като се използват инструментите, процесите и техниците, които ще строят серийните самолети.

B-21 е представен публично през декември 2022 г., но очакванията около първия му полет се трупат от години.

През 2019 г. един от висшите генерали на ВВС намекна, че бомбардировачът може да полети още през декември 2021 г., но по-късно службата измести тази дата до средата на 2022 г. В началото на 2022 г. ВВС допълнително я отложиха до 2023 г.

Според ВВС на САЩ програмата B-21 се намира във фазата на инженерно и производствено развитие и е на път да достави самолети във военновъздушната база "Елсуърт" в средата на 2020 г.

Northrop нарича самолета самолет от шесто поколение, предвид способността му да се свързва с други самолети и лесно да интегрира бъдещи оръжия в системната си архитектура.

B-21 също така разполага с по-издръжлив материал с ниска видимост на повърхността, позволяващ "стелт" режим, който се очаква да изисква по-малко поддръжка и да намали оперативните разходи и престоя.