Известният американски сенатор Боб Менендес, бивш ръководител на комисията по външни отношения, подаде оставка след осъждането му по дело за корупция, предава Reuters.

След присъдата по дело, включващо обвинения в подкупване и действие като агент на египетското правителство, Менендес обяви оставката си под натиск от членове на партията.

На 16 юли съдебните заседатели във федералния съд в Манхатън, след 9-седмичен процес, признаха сенатора за виновен по всички 16 обвинения, повдигнати срещу него. Другите двама замесени по случая също са признати за виновни.

В писмо Менендес обявява, че ще подаде оставка като сенатор от 20 август.

"Въпреки че възнамерявам да оспоря присъдата на журито чак до Върховния съд, не искам Сенатът да бъде въвлечен в дълъг процес, който ще отвлече вниманието от важна работа“, обяснява той.

Губернаторът на щата Ню Джърси Фил Мърфи ще трябва да избере заместник на Менендес, който последователно представляваше щата в Сената от 2006 година насам и председателстваше комисията по външни отношения до миналата година, когато му бяха предявани обвинения. Мърфи не даде подробности кога ще вземе решение за временен представител, който да замени Менендес.