Сърбия трябва да взема свои собствени решения по въпроса за енергетиката, но най-добре е за нея да диверсифицира енергийните източници и начина, по който произвежда енергията си. Това подчерта посланикът на САЩ в западната ни съседка Антъни Годфри, цитира думите му електронното издание на белградския ежедневник "Политика“.

"Ако разчитате само на доставки от Русия, ще ви бъде по-трудно да договорите изгодна цена. Очакваме скоро Сърбия да участва в една много важна програма за въвеждане на внос на газ през Гърция, което е много важно партньорство. Важно е да се въведат нови енергийни източници, преди всичко зелени енергийни източници. Горд съм, че американските компании си сътрудничат със Сърбия за тази цел“, каза Годфри пред TV Prva.

Заключавайки, че Сърбия иска възможно най-евтиния газ и че доставките ще бъдат по-скъпи чрез американската компания, Годфри каза, че е говорил много за това с президента на страната Александър Вучич и повтори, че е най-добре за дългосрочното енергийно бъдеще на Сърбия да диверсифицира енергийните достави, защото само тогава ще може да получи най-добрата цена за тях.

"Целта на президента Вучич е да участва в друг газопровод с балкански партньори, за да има достъп до източници извън Русия. За съжаление виждаме, че Русия използва достъпа до енергия за политически цели, Сърбия не трябва да бъде заложник само на един енергиен източник. Това е мъдра политика и президентът Вучич разбира това добре“, подчерта американският дипломат.

Годфри заяви, че двустранното сътрудничество в областта на сигурността между Сърбия и САЩ е на най-високо ниво и че Вашингтон не обвинява Белград за последната сделка за покупка на оръжия от Русия.

"Ние признаваме, че Сърбия е избрала военен неутралитет. Ако Сърбия иска да бъде партньор с Русия, ние приемаме това като решение на Сърбия, но също така искаме тя да бъде партньор на САЩ. Мога да потвърдя, че нашето двустранно сътрудничество в областта на сигурността е на най-високо ниво“.

Той припомни, че Сърбия набавя оръжие и оборудване също от Франция, САЩ и други страни.

Годфри посочи, че САЩ не гледат на Сърбия като на заплаха, но се чудят как съседните страни я възприемат, дали се питат какви са целите на Белград и защо харчи пари за оръжия, а не за инфраструктура или енергия.

"Това е моментът да инвестираме в инфраструктура и ние се гордеем със сътрудничеството, което Сърбия има със САЩ в тази област, но също така сме доволни, защото наскоро имахме съвместно военно учение на парашутни подразделения. Но мисля, че приоритетът е Сърбия да бъде силен икономически партньор на съседните страни“, заключи Годфри.

Превод и редакция: Тереза Герова