Американските сили, разположени в Сирия и Ирак, са били подложени на четири нови атаки с дронве и ракети само в рамките на няколко часа, предава Reuters.

Представител на военните на САЩ поясни, че в резултат на нападенията няма жертви или щети на инфраструктурата. Говорейки при условие за анонимност, служителят поясни, че американските и международните сили са били атакувани на два обекта в Североизточна Сирия с множество ракети и ударен дрон.

В Ирак множество дронове са били изстреляни срещу въздушната база Айн Ал-Асад западно от Багдад. Безпилотен апарат е бил насочен и срещу база на американците близо до летището в Ербил в Северен Ирак.

Групировката Ислямската съпротива в Ирак“, която според анализатори обхваща няколко други, свързани с Иран, пое отговорност за атаките срещу американските сили.

Ден по-рано САЩ удариха групировката "Катаеб Хизбула“ южно от Багдад в нападение, при което са ликвидирани осем от членовете й.

Атаката бе осъдена от иракското правителство като ескалация и нарушение на суверенитета.

Към четвъртък срещу американски войници в Ирак е имало 36 атаки, а в Сирия -37, подчерта представител на американските военни.