Когато Пентагонът покани най-големите производители на оръжие в света на среща, за да им каже да увеличат производството малко след като Русия нахлу в Украйна, един главен изпълнителен директор се поколеба, като каза, че не искат да останат със склад, пълен с ракети, когато боевете спрат, според трима души, запознати с дискусията, пише Reuters.

Близо две години по-късно големите отбранителни фирми "пеят друга песен“, като няколко очакват силно търсене през 2024 г., тъй като САЩ и техните съюзници се зареждат със скъпи оръжия и боеприпаси, като внимават за това, което възприемат като по-агресивни действия от Русия и Китай.

Математиката е проста. Например, за да се отговори на търсенето на противоракетна отбрана, производството на прехващачи Patriot за американската армия - снаряд, изстрелван срещу наближаваща ракета с цел да я свали - ще се увеличи от 550 на 650 ракети годишно. При около 4 милиона долара всяка, това е потенциален 400 милиона долара годишен тласък на продажбите само на една оръжейна система.

Тъй като увеличаването на производствените обеми на по-стари системи винаги е по-изгодно от високите инвестиционни разходи, свързани с увеличаването на производството на нови системи, по-голямото търсене бързо ще се превърне в поток от средства към компаниите.

Акциите на най-големите производители в областта на отбраната, които успяха да победят борсовия индекс S&P 500 през последните две години, се очаква да продължат да се покачват, според оценки на Wall Street.

Акциите на Lockheed Martin, General Dynamics и Northrop Grumman се очаква да нараснат между 5% и 7% през следващите 12 месеца, докато S&P се очаква да реализира ограничени печалби.

Запасите от оръжия на САЩ не са били "пълни“, преди Русия да нахлуе в Украйна, казва Ерик Фанинг, главен изпълнителен директор на Асоциацията на аерокосмическата индустрия на САЩ, и "противниците виждат, че нашите запаси започват да намаляват и се изчерпват“. В резултат на това търсенето се движи от китайската агресия, страха от руската агресия и подкрепата на съюзниците в Близкия изток, каза той.

Patriot и ракетни двигатели

Производството на системи Patriot може да бъде разбито на по-малки части, за да се покаже как продажбите на основни артикули ще повлияят на редица компании. Като начало RTX произвежда радарите и наземните системи, а Lockheed Martin произвежда най-новото поколение ракети прехващачи.

RTX увеличи производството на пускови установки и системи за управление до 12 единици годишно. Една ракета-носител и радар заедно струват около 400 милиона долара всяка.

Boeing обявиха, че през следващите няколко години ще увеличат с повече от 30% своя фабричен производствен капацитет в Хънтсвил, Алабама, за сензори, които се използват за насочване на ракети Patriot.

Друг силен сигнал за търсене може да се види в натрупването на ракетни двигатели с твърдо гориво, които се използват от огромния набор от оръжия с голямо търсене след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през февруари 2022 г.

В САЩ има два основни производителя на ракетни двигатели, Northrop Grumman и L3Harris Technologies, като и двата казват, че са забелязали увеличение на търсенето.

Northrop обяви, че голяма част от увеличението се дължи на търсенето на неговите ракетни двигатели и бойни глави в управляемите ракети, които се използват силно в Украйна.

GMLRS са GPS-насочвани ракети с бойни глави от 90 кг. Lockheed Martin прави 10 000 от ракетите годишно и увеличава производството до 14 000. Те имат средна цена от 148 000 долара всяка според документите на армията и повече от 6100 са изпратени в Украйна досега, според анализ на Reuters.

"Всеки ден, когато се изстрелват боеприпаси, се засилва необходимостта от съдаване на значителни запаси“, казва Тим Кейхил, който ръководи бизнеса за ракети и контрол на огъня на Lockheed – главен изпълнител за прехващачите Patriot и GMLRS. "И не виждам това да се случва“.

Ръководител на производител на ракетни двигатели казва, че администрацията на президента Джо Байдън е приоритизирала боеприпасите в своето искане за бюджет на Пентагона за 2024 г.

Той очакваше тласък за натрупване на поръчки, след като договорите се сключиха след приемането на законопроекта за отбранителната политика на стойност 886 милиарда долара, известен като NDAA или Закон за разрешение за национална отбрана. Той беше одобрен от Конгреса миналата седмица и се очаква Байдън да го подпише като закон.