29-годишният Джоузеф Даниел Шмидт, който е служил в армейско разузнавателно подразделение от 2015 г. до 2020 г., е обвинен в задържане на информация за националната отбрана и опит да я предаде на Китай, пише CBS News.

Министерството на правосъдието на САЩ е съобщило, че след като е напуснал армията, Шмид е предложил информация за националната отбрана на китайското консулство в Турция и на китайските служби за сигурност.

През март 2020 г. Шмидт, който е имал достъп до секретна и строго секретна информация, докато е служил в 109-и батальон на военното разузнаване в база в щата Вашингтон, заминава за Хонконг, където "продължава да полага усилия да предостави на китайското разузнаване класифицирана информация".

"Твърди се, че е запазил устройство, което позволява достъп до защитени военни компютърни мрежи, и е предложил устройството на китайските власти, за да им помогне в усилията за получаване на достъп до такива мрежи", са заявили от министерството.

Шмидт остава в Китай, предимно в Хонконг, до завръщането си в САЩ на 6 октомври. Той е арестуван при пристигането си в Сан Франциско.

"Членовете на нашата армия полагат клетва да защитават страната ни и Конституцията", е заявил изпълняващата длъжността американски прокурор Теса Горман.

"В този контекст предполагаемите действия на този бивш член на армията са шокиращи, не само опит за предоставяне на информация за националната отбрана, но и информация, която би помогнала на чуждестранен противник да получи достъп до защитените компютърни мрежи на Министерството на отбраната."

Шмид може да бъде осъден на до 20 години затвор.

Арестът му идва два месеца след като двама членове на Военноморските сили на САЩ са арестувани по подозрение в шпионаж в полза на Китай.

Твърди се, че Джинчао Уей, който е служил на десантно-щурмовия кораб USS Essex в Сан Диего, е предал десетки документи, снимки и видеозаписи с подробна информация за работата на корабите и техните системи.

За старшина Венхенг Джао, служил във военноморска база близо до Лос Анджелис, се твърди, че е шпионирал за Китай в продължение на близо две години.