Разрушителят на Военноморските сили на САЩ Mason е свалил безпилотен летателен апарат, летящ в негова посока в южната част на Червено море. Това изявление направи катарският телевизионен канал Al Jazeera, позовавайки се на неназован служител от Пентагона.

"Разрушителят Mason свали приближаващ се дрон, докато плаваше в южната част на Червено море“, заяви източникът. Според него апаратът е изстрелян от Йемен, от територията, контролирана от бунтовническото движение Ансар Аллах (Хусите).

В сряда говорителят на движението Яхя Сария обяви, че хуситите са изстреляли балистични ракети по редица военни цели в южния израелски град Ейлат. На 4 ноември лидерът на Ансар Аллах Абдел Малек ал Хути обеща продължение на ударите по израелска територия, заплашвайки с атаки по корабите на еврейската държава, преминаващи през Червено море и протока Баб ал Мандеб.

Централното командване на САЩ съобщи на 3 декември, че е имало четири атаки с ракети и дронове срещу три търговски кораба в международни води в южната част на Червено море. Разрушителят с управляеми ракети Carney на ВМС на САЩ, се отбелязва в изявлението, "свали дрон, изстрелян от контролирана от хусите територия в Йемен“, както и други БПЛА и ракети. Според американската страна хусите са действали с подкрепата на Иран. По-рано помощникът на президента на САЩ по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан заяви, че Вашингтон не може да каже с достатъчна увереност, че разрушителят Carney е бил обект на атаката.