Има нарастващи доказателства, че Украйна дава тежки жертви в контранастъплението, започнало преди около десет седмици. ABC News разговаря с двама бивши американски войници, които са наети в подразделение на специалните сили на украинската армия и и двамата бяха ранени по време на операция в Източна Украйна преди две седмици.

И двамата войници в момента са в болница в Киев, но се надяват да бъдат прехвърлени в Германия за операция тази седмица, за да бъдат премахнати шрапнели от телата им.

Мъжете отбелязват, че мисията на екипа им е била да поемат контрола над село в покрайнините на град Донецк, което е окупирано от контролирана от русия милиция от 2014 г.

Един от мъжете, бивш американски войник от Тексас, който носи позивната "Танго", казва, че неговата част от "десетки" мъже е поела "85% загуби" и че двама от другарите им са били убити, когато екипът е бил нападнат от засада, докато е напредвал в окупираната от Русия територия. Четиридесет процента от частта е била толкова тежко ранена, че е станала "неефективна в битката“, свидетелства той.

Говорейки пред ABC News при условие за анонимност, войникът заяви, че офанзивните операции, в които е участвал, са били неорганизирани, като критикува някои тактически решения.

"Изгубихме три Leopard (германски танкове) за един ден, защото просто им беше казано да карат напред в минно поле“, заяви той и добави, че новомобилизираните украински войници често изглежда нямат необходимата подготовка за сложни настъпателни операции на бойното поле.

Войникът, който се присъединява към украинската армия преди повече от година, казва, че десетки мъже от неговия батальон са участвали в настъпателни операции от началото на юни и около 80% от тези мъже са били ранени. Той обаче добави, че няма жертви.

Той твърди, че западното военно оборудване, като например доставените от САЩ бойни превозни средства на пехотата Bradley, не се използва с пълния си потенциал, защото някои украински войници не са имали необходимото обучение или опит.

"Изглежда, че те (украинските войници) са били научени да ги използват, но не и да ги използват (ефективно) в тактически смисъл (на бойното поле)“, заяви той.

Двамата американци, интервюирани от ABC News обаче, не са съгласни с тази оценка.

Въпреки нараняванията си, получени по време на неуспешната им мисия преди две седмици, те твърдят, че украинската контраофанзива се изпълнява добре и трябва да се очакват тежки жертви при голяма военна офанзива от този характер, срещу укрепена руска отбрана.

"Няма да е бързо и решително", казва войникът с позивна "Танго". "Контранастъплението не работи така. Те (украинците) дават жертви. Това е нормално", добави той. "Мисля, че върви добре и с темпове“.

Неговият другар "Златната рибка" казва, че е била "много тежка битка" за Украйна. "Но това е битка, която украинците водят много добре“.

Украйна не е публикувала данни за жертвите, откакто Русия започна пълномащабната си инвазия през февруари миналата година.

Високопоставен украински служител обаче описа ситуацията като "наистина трудна" с "много интензивни битки на бойното поле".

Той добави, че 80% от жертвите са причинени от руската артилерия.

Служителят казва, че войната сега е в "решителна фаза" и настоя, че Украйна се нуждае от още повече военна подкрепа от Съединените щати и техните партньори, включително американски ракети ATACMS с голям обсег – около 300 км.

Украйна обеща на Съединените щати, че ще използва ракетите само за удари по руски активи в окупирани части на Украйна, а не по цели в Русия. Засега обаче администрацията на Байдън отказва да достави ракетите с голям обсег.

Високопоставеният служител настоя, че Украйна спешно се нуждае от повече военна помощ, за да й помогне да постигне целите си на бойното поле, твърдейки, че предоставянето на повече подкрепа сега би било по-рентабилен начин за задържане на Русия и на свой ред гарантиране на сигурността в Европа .