Борбата между най-големите разузнавателни служби в света никога не спира, но скоро ще се промени драматично, твърди Калдър Уолтън в разговор с Bloomberg.

Разузнаванията на Русия, Великобритания, Китай или САЩ винаги работят. Дори когато ни се струва, че всичко в света е спокойно, специалните служби продължават работата си. Например САЩ и Русия винаги са били в конфликт, напрежението не е спадало "нито по време на краткия съюз "враг на моя враг“, нито по време на Втората световна война, нито веднага след разпадането на СССР“. Така че разузнавателните служби на различни страни по света често влизат в конфликт помежду си, дори когато може да изглежда, че са съюзници.

Но има и примери за работа в екип, макар и принудителна. Например в следвоенните години "Великобритания стана незаменима за Съединените щати по отношение на възможностите за събиране и декодиране на информация“, тъй като архивите на MI6 бяха многократно по-добри от тези на ЦРУ. Но във всеки случай и ЦРУ, и MI6 продължават да не се харесват. Както отбелязва Уолтън, "между тях всъщност има омраза и това личи дори в записите".

Освен това ролята на отворените и закритите източници на информация сега се е променила драстично: ако по-рано разузнавателните служби са се обръщали към затворени източници в 80% от случаите и към отворени в 20%, сега пропорциите са се обърнали. Отворените източници станаха централни за разузнаването.

Сега Пекин започва да променя баланса на силите, използвайки все по-модерни технологии, включително за събиране на информация. "Интелектуалната битка между Китай и Запада е изградена около надпреварата в машинно обучение, изкуствен интелект и квантово изчисление – това е надпревара за обработка на данни“, казва Уолтън. По негово мнение сега сме "на повратна точка в преразглеждането на естеството на разузнаването и националната сигурност“.

Дигиталната ера промени разузнавателната система до неузнаваемост. Тя никога повече няма да бъде същата. Преди това отнемаше много време за изпълнение на определени планове - сега "всичко се движи със скоростта на светлината", отбелязва историкът. В същото време "разпространението на дезинформация стана по-лесно, по-евтино и по-бързо от всякога“. Въвеждането на изкуствен интелект, невронни мрежи и други нови технологии допълнително ще ускори всички процеси и ще повиши залозите. Можете да забравите за класическите разузнавателни игри и шпиони като агент 007. Настъпва нова ера в разузнаването и националната сигурност.