Американската армия е нанесла удари по редица обкети на хутите в Йемен, съобщи министърът на отбраната на САЩ, цитиран от Al Jazeera.

Бомбардировачи B-2 на военновъздушните сили на САЩ са извършили "прецизни удари“ срещу пет подземни складове за съхранение на оръжия в контролирани от хутите райони на страната, поясни Лойд Остин.

Ударите са нанесени по "закалени“ подземни съоръжения, използвани за съхраняване на оръжейни компоненти от вида, използван от хусите за удари по цивилни и военни кораби в региона, добави Остин.

"Това беше уникална демонстрация на способността на Съединените щати да нанасят удари по съоръжения, които нашите противници се стремят да държат извън обсега, без значение колко дълбоко са заровени под земята, закалени или укрепени“, казва Остин. "Използването на стелт бомбардировачи с голям обсег на ВВС на САЩ B-2 Spirit демонстрира способностите на САЩ за глобален удар за предприемане на действия срещу тези цели, когато е необходимо, по всяко време и навсякъде“.

Изявлението също се разглежда като косвено предупреждение към Иран, основният съюзник на хусите, който укрепи ядрените съоръжения като Натанц или Фордо. След ракетната атака на Иран срещу Израел на 1 октомври в отговор на убийството на лидера на Хизбула Хасан Насрала в Бейрут и лидера на Хамас Исмаил Ханийе в Техеран, имаше много спекулации за това как Тел Авив ще отмъсти.

Остин също посочи, че атаките на шиитското движение продължават да нарушават международната търговия и той е наредил ударите да "намалят способността на хутите да продължат дестабилизиращото си поведение и да защитават американските сили и персонал в един от най-критичните водни пътища в света“.

Централното командване на САЩ поясни в отделно изявление, че оценката на щетите не показва цивилни жертви.

Сателитният новинарски канал на хутите al-Masirah съобщи за въздушни удари около столицата на Йемен, Сана, която групировката държи от 2014 г., и около крепостта на хутите Саада.

Йеменските хуси са извършили повече от 100 атаки с ракети и дронове срещу кораби в Червено море от началото на войната в Ивицата Газа.

Миналия месец те изстреляха балистична ракета с голям обсег от Йемен, която удари Централен Израел, предизвиквайки пожар. Ракетата задейства сирени за въздушна тревога в Тел Авив и в централен Израел, включително международното летище Бен Гурион, карайки жителите да бягат да търсят убежище.

Групировката, свързана с Иран, представи атаките си като демонстрация на подкрепа за палестинците, изправени пред израелски бомбардировки, въпреки че също атакува кораби без очевидна връзка с войната.

Няма предишни доклади B-2 Spirit да е използван при удари срещу хусите.

В-2, способен да носи ядрено оръжие, за първи път е задействан през 1999 г. във войната в Косово и е бил разполаган също в Афганистан, Ирак и Либия. Те рядко се използват от американските военни в битки, тъй като всеки самолет струва около 1 милиард долара.

B-2 са летели към целите си от военновъздушната база Уайтман в Мисури, според информация на Bloomberg. Това отбеляза първия път от януари 2017 г., когато стелт бомбардировач с форма на крило е изпълнил бойна мисия.

Всеки B-2 е в състояние да носи до 20 тона бомби, включително тежки боеприпаси с GPS насочване, се добавя в доклада.

Последните бомбардировки на САЩ идват ден след като специалният пратеник на ООН за Йемен Ханс Грундберг предупреди, че страната е изложена на риск да бъде въвлечена още повече във военната ескалация в Близкия Изток.