В нощта срещу този понеделник, когато стана инцидентът на Кримския мост, в небето над Черно море е кръжал американски разузнавателно-ударен безпилотен летателен апарат (БПЛА) MQ-9 Reaper ("Жътвар“). Възможно е дронът да е бил използван за координиране на действията на ВСУ по време на взрива на моста. Това написа на 17 юли Telegram каналът "Два Майора“.

"Сега без догадки. Това беше нападение от морски дрон. Едното платно на моста падна, второто - увисна. Базите са непокътнати. През нощта над Черно море прелетя разузнавателно-ударен БЛА на ВВС на САЩ MQ-9 Reaper“, се казва в материала.

Ръководителят на Крим Сергей Аксьонов информира, че движението по моста е временно спряно поради авария в района на 145-та опора от Краснодарския край. Властите препоръчаха на гражданите да се насочват към полуострова през новоанексираните украински региони, само на десетки километри от фронтовата линия.

Припомняме, че европейското командване на въоръжените сили на САЩ съобщи на 14 март тази година за сблъсък на Су-27 на руските ВКС с американски БПЛА MQ-9 Reaper над акваторията на Черно море при приближаване до Крим. В отговор руското министерство на отбраната коментира, че руските изтребители не са влизали в контакт с боен дрон и не са използвали бордови оръжия. Според Пентагона "конфронтацията във въздуха е продължила около 30-40 минути", по време на които Су-27 няколко пъти е излял гориво (авиационен керосин) върху дрона. От американското военно ведомство публикуваха и въздушни кадри от апарата, с които потвърдиха версията си за тормоз от страна на руските самолети.