Малко след изборите за Европейски парламент "Алтернатива за Германия“ (АзГ), заедно с представители на още седем европейски партии, основаха крайнодясната група "Европа на суверенните нации“ в Европейския парламент. Тя има общо 25 депутати. Сега на базата на тази група явно ще се създаде нова европейска дясна партия – или поне говорителят на АзГ потвърди подобни планове, отбелязват в редакцията на вестник BILD.

Очаква се новата европейска партия да обедини АзГ и националистически партии предимно от Източна Европа.

Сред вероятните съюзници са "Конфедерация“ от Полша, "Възраждане“ от България, чешката "Партията на свободата и демокрацията“, "Съюз на народа и справедливостта“ от Литва и френската "Реконкиста“.

По този начин АзГ възнамерява да изпълни резолюцията, приета на партийната конференция през юни, за оттегляне от европейската партия "Идентичност и демокрация“.

АзГ се присъедини към тази група в Европейския парламент едва преди година. След противоречиви изявления на кандидата за поста председател на Европейския парламент Максимилиан Кра обаче АзГ бе изключена от групата по инициатива на френския политик Марин Льо Пен.

Чрез създаването на партия на европейско ниво, новият крайнодесен алианс ще има право да получава партийно финансиране.