"Алтернатива за Германия“ (АзГ) смята Европейския съюз за неуспешен проект и призовава за пресъздаването му като "федерация на европейските нации" - това следва от преамбюла на манифеста на партията за европейските избори през 2024 г., който беше договорен в неделя на среща в Магдебург, пише Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Така дясната партия се отдалечава от публикувания през юни проект. В преамбюла вече не се споменава "организирано разпадане“ на ЕС. Не се споменава и излизането на Германия от ЕС, което АзГ поиска още през 2021 г. Според партийния лидер Алиса Вайдел преговарящите са постигнали компромис в неделя вечерта. Новият проект е подкрепен от основния кандидат на евроизборите Максимилиан Кра.

В него се посочва, че АзГ защитава идеята за "Европа на отечествата, европейска общност от суверенни, демократични държави". Освен това се говори за "пълния провал на ЕС във всички области, които засягат съществуването на Европа“. Между другото се споменават миграционните и климатичните политики, които предимно се отхвърлят.

Освен това текстът повтаря идеята за изоставяне на еврото. Отново се критикуват и санкциите на ЕС, но без да се споменава Русия. По-нататък се казва: "Ние отхвърляме всяко доминиране на европейската външна политика и политика за сигурност от страна на големи неевропейски сили“. Европа трябва постепенно да вземе отбранителната си способност в свои ръце.

Делегатът Ханс Нойхоф говори за целите на партията: "Европа трябва да създаде свой собствен полюс в един многополюсен световен ред. Европа трябва да се еманципира от претенциите на всяка суперсила да контролира съдбата на Европа, включително САЩ. Ако Европа не направи това, ще се сблъска с разногласия и хаос“.

АзГ посочва общ пазар, защита на външните граници от имиграция, стратегическа автономия в дейностите по сигурността и поддържането на "различни идентичности" в Европа като цели на желаната "федерация на европейските нации". "Върху тези основни основи, държавите-членки могат автономно и гъвкаво да сключват функционални двустранни или многостранни договори в съответствие с техните нужди“, се казва в документа.

Заради недостига на квалифицирана работна ръка в Германия АзГ разчита, че страната отново ще увеличи раждаемостта. "Определено трябва да преосмислим семейната политика“, заяви партийният лидер Тино Хрупала в интервю за канала ZDF. Според него сега тя е "катастрофална". "Ние всъщност имаме политика за едно дете“, казва Хрупала. Според него трябва да се започне оттук, така че след 20-30 години Германия да може "отново да генерира квалифицирана работна сила за сметка на нашата младеж“, заключава Frankfurter Allgemeine.