Крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" се очаква да спечели първа позиция на поне един от двата вота в източните провинции в неделя (1 септември), оказвайки натиск върху федералната коалиция на канцлера Олаф Шолц по отношение на икономиката, имиграцията и подкрепата за Украйна, пише Reuters.

"Фокус“ представя превод на материала без редакторска намеса

11-годишната AfD, която има по-голяма подкрепа в бившия комунистически изток, едва ли ще успее да сформира правителство, дори и да спечели, тъй като не й достига мнозинство, а други партии отказват да си сътрудничат с нея.

Но за първи път от Втората световна война насам крайнодясна партия ще има най-много места в германския парламент и нейната сила ще усложни изграждането на коалиции и може да ѝ позволи да блокира конституционните промени и назначенията на някои съдии.

AfD получава 30% в Тюрингия, което е с близо 10 пункта повече от консерваторите на второ място, а в Саксония се изравнява с тях с около 30-32%. Новосъздаденият крайнодесен Алианс "Сахра Вагенкнехт" (BSW) се очертава да заеме трето място и в двете провинции.

Силните успехи на двете антисистемни партии предвещават нарастваща нестабилност в най-голямата европейска икономика, отразяваща фрагментацията на политическия пейзаж, която може да усложни и усилията за формиране на съгласувани национални правителства.

Характерната за AfD тема за миграцията се изстреля на дневен ред след нападението с нож преди седмица в западния град Солинген, при което 26-годишен заподозрян член на "Ислямска държава" от Сирия е обвинен в убийството на трима души.

"Искаме да сложим край на провала на държавата, на загубата на контрол", заявява съпредседателят на AfD Алис Вайдел на предизборно събитие в сряда в Дрезден. "Това може да стане само чрез устойчива промяна в политиката за миграция и убежище".

BSW, носеща името на своята основателка, бивш комунист, също се противопоставя както на имиграцията, така и на военната подкрепа за борбата на Украйна срещу руската инвазия и двете партии се стремят към по-добри отношения с Москва.

Очаква се и трите партии от федералната коалиция на Шолц да загубят гласове, а две от тях може дори да се затруднят да преминат прага от 5% за влизане в парламента. Намаляващата им популярност може да означава завръщане към алианс, ръководен от консерваторите, на националните избори през следващата година.

Бизнес лидери предупредиха за заплахата от крайно десния екстремизъм за най-голямата икономика в Европа, като заявиха, че това може да затрудни привличането на квалифицирана работна ръка и инвестиции. Германски политици твърдят, че популистката реторика е подхранила физическите нападения.

АНТИСИСТЕМНИТЕ ПАРТИИ ВЪВ ВЪЗХОД

AfD се оглавява в Тюрингия от Бьорн Хоке- човек, когото някои членове на партията смятат за толкова екстремистки настроен, че се опитват да го изключат.

Бившият учител по история нарича берлинския мемориал, посветен на Холокоста на европейските евреи, извършен от нацистка Германия, "паметник на срама", а по-рано тази годинае осъден за използване на нацистки лозунг на партиен митинг.

Макар че 30 години след обединението моделите на гласуване в бившия комунистически източен регион все още се различават поради по-слабата партийна лоялност и по-големия икономически песимизъм, изборите в неделя дават представа за тенденциите в цялата страна и дори в Европа.

Както и във Франция и на други места, възходът на антисистемните партии след пандемията от коронавирус, нахлуването на Русия в Украйна и последвалата криза с разходите за живот усложняват изграждането на коалиции и управлението.

"Всичко се обърка с утвърдените партии: нуждаем се от нова посока", заявява Томас Лесер, който е сред публиката на митинга на BSW в Сул, Тюрингия.

Създадената през януари партия BSW, която съчетава социален консерватизъм и крайнолява икономика, се очаква да спечели съответно до 20 % и 15 % в Тюрингия и Саксония, което може да я постави в позицията на лидер.

Както AfD, така и BSW, които заедно събират между 40 и 50 % от гласовете в Тюрингия и Саксония, макар и само 23-27,5 % в цялата страна, се противопоставят на въоръжаването на Украйна, което е особено чувствителен въпрос в Източна Германия, като твърдят, че Киев трябва да сключи мир с Москва.

"Нека погледнем към доставките на оръжие, тук трябва да се търсят и дипломатически решения, без значение с кого“, заяви Герхард Иферт на събитие на BSW в Айзенах.

Партията получава едва 7-9% на национално ниво, но при положение, че социалдемократите на Шолц са спаднали до 15-16% от 25,7% на изборите през 2021 г., всеки глас е от значение.