След края на тридневния траур в Република Северна Македония се очаква политическите дейности да продължат в петък. Албанската партия "Алтернатива" потвърди, че ще проведе среща на изпълнителното ръководство, за да обсъди евентуално влизане в правителството или оставане в опозиция. Според партията окончателното решение няма да бъде взето в утрешния ден, предава “Алсат М“.

"Утре ще обсъдим дали да приемем поканата за започване на преговори. След това Централното събрание на "Алтернатива“ трябва да вземе окончателно решение дали ще станем или не част от парламентарното мнозинство“.

Обявени са и заседания в СДСМ, които също бяха отложени заради трагедията в България. СДСМ ще свика късно следобед в петък централното ръководство, което се очаква да финализира оставката на Заев от ръководния пост. Ако това се случи, партийните органи трябва да свикат избори за нов председател в рамките на 15 дни.

В рамките на тези срещи на СДСМ ще бъдат обсъдени условията на "Алтернатива“. Заев каза, че те трябва да бъдат обсъдени с други партньори в коалицията - ДСИ и ДПА. Въпреки че не се уточнява, Заев каза, че това са искания за изпълнители, развитие на селските райони и други аспекти на социалните политики. Било е отказано да се обсъжда разпределението на министерските постове. Възможността Алтернатива да влезе във властта беше обявена след провала на опита на опозицията и Беса да гласуват недоверие на правителството на Заев.

Превод и редакция: Юлиян Марков