Руските войски напредват настъпват на Купянско, Лиманско и Бахмутско направления, като основната им цел е да превземат Часов Яр, а след това да напреднат към Краматорск и Славянск. За целта те са хвърлили на предните линии подразделенията от бивши престъпници "Шторм Z“ и "Шторм V“, а зад тях са най-боеспособните части на десантните войски и морската пехота. Това заяви командващият Сухопътните войски на Въоръжените сили на Украйна Александър Сирски, цитиран от "Украинская правда“.

"Продължават настъпателните действия на врага на Купянско, Лиманско и Бахмутско направления.

Бахмутското направление остава изключително важно за руските нашественици. Там те съсредоточават основните си усилия и са изпратили най-боеспособните подразделения на десантните войски, морската пехота и формираните от бивши престъпници подразделения "Шторм Z“ и "Шторм V".

Целта на врага на това направление е ясна – настъпление срещу Часов Яр, след това Константиновка, Дружовска, Славянск, Краматорск с последващо излизане на границата на Донецка област“, обясни Сирски.

Командващият Сухопътните войски на ВСУ добави, че на Лиманско направление руските войски са преминали в постоянни атаки на позициите на украинските войски в Макеевка и Тернов. Водят се бойни действия и на Северско направление.

"Окупаторите активно използват техника по време на нападенията, които украинските защитници непрекъснато унищожават", отбеляза Сирски.

В същото време "не спират ежедневните щурмови действия на руските войски в района на Синковка с цел превземането й и създаването на плацдарм за по-нататъшно настъпление към град Купянск“, добави той.

"Ситуацията е сложна. Налага се да воюваме в условията на превъзходството на врага както в оръжията, така и в количеството на личния състав.

Въпреки това, командирите и централата в 24/7 режим проследяват промените в ситуацията, анализират действията на противника и своите войски, вземат ефективни управленски решения за укрепване на отбраната и унищожаване на врага.

Взехме редица решения относно начините за унищожаване на врага непосредствено в районите на бойни действия“, продължи генералът.

По думите на Сирски и на трите направления украинските войски държат защитата и унищожават руснаците, причинявайки им тежки загуби, които се попълват с резерви от щурмови батальони, формирани от бивши затворници.

Въпреки ежедневните загуби в хора и техника, руснаците продължават да провеждат настъпателни действия.

 "През първата половина на декември врагът загуби около осем хиляди военнослужещи в района на отговорност на ОСГВ "Хортица“. Освен това са унищожени или повредени повече от сто военни бронирани машини, 77 оръдия и минохвъргачки от различни калибри.

За разлика от агресора, украинските сили за отбраната се опитват да постигнат успех чрез обмисленото планиране на военни операции и ефективното използване на артилерия, минохвъргачки, ударни дронове и малки оръжия. А най-голямата ценност за нас е животът на нашите воини. Минимизирането на загубите винаги е приоритетно при планиране на операции“, завърши Сирски.