"Газпром" е икономически силен, както и преди, и гледа в бъдещето с абсолютна увереност". Това е заявил директорът на холдинга Алексей Милер в интервю , фрагмент от което е публикуван в канала Telegram и цитиран от ТАСС.

"Ние гледаме в бъдещето с абсолютна увереност и мога да кажа, че все още се чувстваме абсолютно уверени и компанията надеждно изпълнява всички свои задължения. И мога да кажа, че икономически сме толкова силни, колкото и преди", е заявил той.

По-рано беше съобщено, че нетната печалба на "Газпром", отнасяща се към акционерите на компанията, според международните стандарти за финансови отчети за първата половина на 2023 г. възлиза на 296,2 милиарда рубли в сравнение с 2,5 трилиона рубли година по-рано. Намаляването на нетната печалба в компанията до голяма степен се дължи на влиянието на курсовите разлики върху финансовите позиции на фона на обезценяването на рублата спрямо долара и еврото.

"Газпром" също намали производството на газ през първото полугодие с 25%, до 179,45 милиарда кубически метра. м. Компанията обяснява намаляването на производството на газ с "приемането в редица страни на политически мотивирани решения, насочени към отказ от внос на руски газ“.