Секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана (СНБО) на Украйна Алексей Данилов призна, че настъплението на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) не е оправдало очакванията, предава УНИАН.

Както отбеляза Данилов в интервю за британската BBC, неуспехите в настъплението не означават, че Украйна губи войната. Той е уверен, че "поне някакво военно финансиране“ определено ще дойде от Съединените щати.

"През май всеки гражданин на нашата страна искаше войната да свърши възможно най-бързо. Имаше надежди, но те не се оправдаха. Фактът, че защитаваме страната си две години, вече е голяма победа", подчерта Данилов .

Той отбеляза, че украинците са били "твърде оптимистични". На бойното поле обаче не можеш да бъдеш отличник и ситуацията е много трудна.

"Хората понякога грешат. Не можеш цял живот да си отличник. Положението на фронта е много тежко, старите военни учебници, включително тези на НАТО, трябва да се върнат в архива. Никога не е имало война като тази у нас, нито през XX-ти, нито през XXI век", добави той.

Според американското издание The Wall Street Journal, на фона на не съвсем успешна лятна контраофанзива и проблеми с доставките на западни оръжия, Украйна е принудена да премине в отбрана, за да спре по-нататъшното настъпление на руснаците. Според оптимистичните прогнози, ако всичко върви добре, Украйна ще може да атакува отново едва през пролетта на 2025 г.