Сръбският президент Александър Вучич каза в интервю за сръбската телевизия "Първа“ в петък вечерта, че "Отворени Балкани" са "най-големият мирен проект, който Балканите са правили" и оцени, че инициативата, която включва Сърбия, Албания и Северна Македония, "може да бъде машина за растеж и развитие" в цяла Европа", цитира думите му скопският вестник “Слободен печат“.

"Не разбирам тези, които не искат да влязат в "Отворени Балкани“ (Косово, Черна гора и Босна и Херцеговина), това не е нито велика Сърбия, нито велика Албания, това е само нашата съвместна работа и борба да имаме правото на бъдеще на нашия избор."

В интервюто той подчерта, че решението му да не се кандидатира за председател на своята Сръбска прогресивна партия е окончателно и че има четирима или петима кандидати за този пост.

Вучич заяви, че е доволен от реакцията на албанския премиер Еди Рама и на голяма част от албанското общество за изгарянето на сръбското знаме в Тирана.

"И тук сваляха и гориха знамената на Албания, когато Рама дойде, разбира се, че е лошо, ужас, нецивилизовано е да се палят чужди знамена, но аз съм доволен от реакцията на Рама и една добра част от албанското общество, както и реакциите на голяма част от сръбското общество". Той добави, че Сърбия има добри и приятелски отношения с Албания и че Рама е подложен на голям натиск заради това, включително от Прищина.

Превод и редакция: Юлиян Марков