В понеделник, 26 август, главнокомандващият Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) Александър Сирски проведе телефонен разговор с върховния главнокомандващ съюзническите сили на НАТО в Европа, командващия въоръжените сили на САЩ в Европа генерал Кристофър Каволим съобщава РБК-Украйна.

Според съобщение на Сирски в Telegram, той е информирал Каволи за ситуацията и хода на военните действия в различни посоки на фронта.

Главнокомандващият ВСУ е благодарил за оказаната военна помощ, а също така е очертал основните нужди на украинската армия, по-специално боеприпаси, военна техника и други оръжия.

"Обсъдихме въпроси за укрепване на нашата противовъздушна отбрана. Защитата на нашите градове и критична инфраструктура от постоянни терористични атаки от страна на Руската федерация е един от ключовите приоритети“, отбеляза Сирски.

Припомняме, че след масираната руска атака срещу Украйна в понеделник, президентът на страната Володимир Зеленски призова партньорите да помогнат за защитата на украинското небе, както в Близкия Изток.

Той подчерта, че украинските сили за ПВО биха могли да направят много повече за защитата на живота на цивилните, ако авиацията на европейските съседи действа съвместно с украинските F-16 и самолетите за ПВО.