Руснаците продължават да водят активни настъпателни действия в Купянската гора и се опитват да пробият отбраната на въоръжените сили на Украйна и да напреднат в посока Купянск, но ВСУ успяват да унищожат настъпателния им потенциал. Това заяви командващият Сухопътните войски на Украйна Александър Сирски, цитиран от "Украинская правда“.

"Ситуацията на Купянското направление остава трудна. Противникът продължава да води активни настъпателни действия в Купянската гора, опитвайки се да пробие отбраната на нашите войски и да напредне към града. Интензивни военни действия в тази посока започнаха през октомври 2023 г. и от тогава са ожесточената борба не стихва нито за ден“, заяви той.

Руската армия ежедневно щурмува населени места, обстрелва ги с артилерия и използва авиация. Сега щурмува украинските позиции в района на Синковка с цел по-нататъшно блокиране на Купянск.

По думите му командирите и щабовете на ВСУ владеят добре обстановката, непрекъснато извършват разузнаване, анализират действията на противника и вземат всички необходими решения.

"Нашите войници дават адекватен отпор на врага и разрушават плановете му. Обостряния в тази посока се случват постоянно, но нашите сили за отбрана успяват да унищожат настъпателния потенциал на противника и да му нанесат значителни загуби", отбеляза Сирски.

Анализатори от Института за изучаване на войната (ISW) предупредиха в доклад от 6 януари, че руските войски може да увеличат усилията си за превземане на Купянск, Харковска област, през следващите седмици, но не са подготвени за голям мащаб настъпателни операции в района на Харков.