Украйна прави всичко възможно да не загуби Покровск и операцията в Курск помага за това. По-специално, това е лишило руснаците от възможността да маневрират с техните части.

Това заяви главнокомандващият въоръжените сили на Украйна (ВСУ) Александър Сирски в интервю за CNN в отговор на въпроса дали Курската операция е отклонила руски сили от Покровско направление и дали Украйна може да загуби Покровск. По думите на генерала за последните 6 дни руснаците не са напреднали и метър, така че стратегията на Украйна работи. Сега тя укрепва отбраната в района на Покровск.

"Разбира се, врагът съсредоточи най-обучените си части в Покровско направление, но ние го лишихме от възможността да маневрира със своите части и да прехвърли подкрепленията си от други направления“, обясни Сирски.

Той подчерта, че въпреки че Русия не е прехвърлила много войски от Покровския район, с изключение на една бригада морска пехота, сега тя не може да маневрира резервите си, както преди. При това отслабването се усеща и на други направления. Регистрирано е намаляване на броя на артилерийските обстрели и интензивността на настъпателните действия.

"Покровското направление всъщност остава най-проблемното за нас, на другите направления ситуацията се стабилизира, затова смятам, че тази стратегия е избрана правилно и ще ни донесе желания резултат“, заключи главнокомандващият.