Украйна е избрала Курска област за своето настъпление, защото се е оказала най-слабото място в отбраната на руската армия, обясни главнокомандващият въоръжените сили на Украйна (ВСУ) Александър Сирски в интервю за CNN.

По думите на генерала, руснаците са планирали да използват тази територия като плацдарм за по-нататъшни действия, по-специално за нападение срещу Сумска област. И така, руснаците са щели да пробият границата няколко дни след настъплението на Харковско направление на 10 май тази година.

"За нас това направление винаги е било заплаха, затова, оценявайки нашите възможности, избрахме най-слабото място в отбраната на противника, в неговата структура“, обяснява главнокомандващият.

Както добавя Сирски, това е намалило заплахата от нападение от страна на руснаците, попречило им е да действат и е пренесло боевете на вражеска територия, "за да може той да почувства това, което ние чувстваме всеки ден“. Освен това въоръжените сили на Украйна създадоха собствена зона за сигурност в Курска област.

По думите му, когато руснаците започнали да търпят загуби в Харковска област, те били принудени да прехвърлят там части, които били в Курска област. Но въпреки провала на операцията, руснаците не са искали да се откажат от плана си и "считаха това за трамплин за по-нататъшните си действия“. Сирски добави, че когато през май стана ясно, че забавянето на атаката срещу Суми е временно, е решено, че трябва да се предприемат действия.

Благодарение на операцията в Курска област се е оказало възможно не само да се осигури област Суми, но и да се попълни обменният фонд на ВСУ.