Руският заместник-министър на външните работи и бивш постоянен представител на Русия в НАТО Александър Грушко изключи възможността да бъде възстановено представителството на страната му в НАТО в Брюксел. Русия обяви прекратяването на мисията си в НАТО в средата на октомври в отговор на решението на Северноатлантическия алианс да отнеме акредитацията на осем служители на постоянната мисия на Русия към организацията. Прекратена е и работата на информационното бюро на НАТО и на военната мисия за връзка в Москва, припомня руският вестник “Коммерсантъ“.

"Всичко се развива по такъв начин, че едва ли ще се върнем там“, каза Грушко по време на дискусия в клуб "Валдай“, отговаряйки на въпроса на домакина дали Русия ще се върне в Брюксел.

В началото на октомври секретариатът на НАТО уведоми руската страна за решението на генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг да отнеме акредитацията на осем служители на Постоянното представителство на Руската федерация от 1 ноември 2021 г., както и да намали общия брой на дипломатическата мисия до 10 души . Според Столтенберг изгонените дипломати са били "необявени разузнавачи".

Руският президент Владимир Путин, коментирайки прекратяването на диалога с НАТО, заяви, че самият Северноатлантически алианс е виновен за закриването на постоянната мисия на Русия към организацията. Руският президент отбеляза, че Москва "така или и иначе не иска" да си сътрудничи с НАТО.

Превод и редакция: Юлиян Марков