Целта на косовското правителство за 2022 г. да постигне споразумение със Сърбия и да нормализира отношенията си с нея. Това увери министър-председателят на най-младата държава на Балканите Албин Курти, като добави, че изпълнението на тази цел зависи много повече от Белград, отколкото от Прищина, цитира думите му излъчващата на албански език скопска телевизия "Алсат-М“.

"Споразумение, което не предполага взаимно признаване, разбира се, не е приемливо за нас и не би било от полза за никого, докато постигането на окончателно споразумение би било от полза и за двете страни, тъй като би ускорило процеса на европейска интеграция“, коментира Курти.

Той отбеляза, че Сърбия иска да продължи европейския път, но това не е възможно без признаването на Косово, докато, от друга страна, Прищина иска европейска и евроатлантическа интеграция, което изисква пълна нормализиране на отношенията с Белград.

Косовският премиер добави, че Сърбия има дилеми, защото е подписала споразумение за свободна търговия с Русия, купува оръжия от нея и е член на Евразийския икономически съюз, а Косово е "на чисто европейски път“.

Превод и редакция: Тереза Герова