Без необходимата подкрепа, за да получи 176 гласа в 350-местния парламент, лидерът на испанската консервативна Народна партия Алберто Фейхоо вероятно ще се възползва от възможността да атакува усилията на Педро Санчес да остане на премиерския пост, като се обърне към каталунската сепаратистка партия, на която е отредена ролята да реши в този парлмент, пише France 24.

Месец след неубедителните избори в Испания през юли крал Фелипе VI възложи на Фейхоо, чиято Народна партия (НП) спечели най-много гласове, да състави ново правителство преди гласуването за встъпване в длъжност на 27 септември.

Въпреки че получи подкрепата на крайнодясната партия Vox и няколко други партии, Фейхоо се оказа с четири места по-малко, регионалните партии отхвърлиха всеки съюз, който би включвал Vox, заради твърдата ѝ опозиция на испанската система за децентрализирана регионална политика.

"Ако бях приел" исканията на регионалните партии, "можех да бъда министър-председател следващата седмица. Но не възнамерявам да се поддам на изнудване", заяви Фейхоо пред вестник El Mundo по-рано, признавайки, че е изправен пред почти сигурно поражение на вота на 27 септември.

"Няма да управлявам на всяка цена."

Дебатите биха могли да позволят на Фейхоо "да очертае алтернативна програма, която ще бъде в голям контраст" с това, което Санчес предлага за бъдещето, е заявил за AFP Астрид Барио, политолог от университета във Валенсия.

В този контекст Фейхоо прекара последните няколко седмици в нападки срещу Санчес заради вероятните отстъпки, които ще трябва да направи към каталунската сепаратистка партия JxCat (Заедно за Каталуния), за да остане на власт.

Това е централната тема на неделния масов протест, който той свика в Мадрид под мантрата: "В защита на равенството на всички испанци".

Носейки испански знамена и транспаранти, около 40 000 души, според организаторите и мадридските власти, са се събрали два дни преди дебата за това Фейхоо, който в момента няма мнозинство, да ръководи правителството.

"Необосновано и неетично"

Основното искане на JxCat за седемте ключови гласувания в подкрепа на Санчес е за амнистия на стотици активисти, изправени пред съда заради неуспешния каталунски сепаратистки опит за обявяване на независимост през 2017 г., който предизвика най-тежката политическа криза в Испания от десетилетия.

Амнистията "няма място в Конституцията", заяви Фейхоо, като я определи в X, бившия Twitter, като "неоправдана и неетична атака срещу върховенството на закона и разделението на властите", защото не се подчинява на решенията, постановени от съдилищата.

Парламентарният дебат започва на 26 септември с реч на Фейджоо, последвана от първо гласуване ден след това, когато той ще трябва да получи 176 гласа "за".

Ако не успее, ще се проведе второ гласуване на 29 септември, когато ще му е необходимо обикновено мнозинство от повече гласове "за", отколкото "против".

Ако не се появят неочаквани изненади, не се очаква Фейджоо да премине и през двете гласувания, което ще даде възможност на Санчес да се опита да състави правителство.

Ако Санчес не успее да гласува за встъпване в длъжност в рамките на два месеца след гласуването на 27 септември, Испания ще бъде изправена пред нови избори, най-вероятно през януари.

Спорът за амнистията

За да премине гласуването, Санчес разчита на подкрепата на две каталунски сепаратистки партии, които подкрепиха кандидата му за председател на парламента при гласуването миналия месец.

За целта те поискаха на депутатите да бъде разрешено да говорят на каталунски, баски и галисийски език, когато се обръщат към испанския парламент, което влезе в сила на 12 септември.

Но одобряването на амнистията, която би засегнала каталунските сепаратистки лидери, избягали от Испания, за да избегнат съдебно преследване заради искането за независимост, като лидера на JxCat Карлес Пуигдемон, е изключително чувствителен политически въпрос.

Одобряването на амнистията е червена линия не само за десницата, но и за елементи от социалистическата партия на Санчес.

Сред социалистите, които се противопоставят на този ход, са регионалният лидер на Кастилия Ла Манча и бивш премиер Фелипе Гонсалес, който заяви по-рано: "Не трябва да се оставяме да бъдем изнудвани".

Въпреки че през 2021 г. правителството на Санчес помилва около дузина каталунски сепаратисти, които са в затвора заради неуспешния опит за обявяване на независимост, той все още не е говорил публично по въпроса за амнистията.

"Ще бъда верен на политиката на нормализация в Каталуния", заяви той в кулоарите на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, визирайки усилията си да успокои сепаратисткото напрежение в богатия североизточен регион, откакто пое поста преди пет години.