Албанският парламент ще трябва да спре процеса по ратифицирането на пакт за мигрантите, договорен с Италия, след като в сряда върховен съд одобри искане на опозицията за преглед на конституционността на сделката, пише Reuters.

Миналия месец Италия се споразумя с Албания да изгради центрове за приемане на мигранти на своя територия, където Рим да изпраща пристигналите по море нелегални мигранти, докато се разглеждат молбите им за убежище.

Албанският парламент трябваше да ратифицира пакта в четвъртък, но ще трябва да го спре, след като конституционният съд се съгласи да преразгледа конституционността му след искането, подадено от 30 опозиционни депутати миналата седмица.

Законодателите се оплакаха от процедурни грешки по време на преговорите и подписването на сделката, която също трябва да бъде разрешена от албанския президент, тъй като засяга въпроси, свързани с територията и основните права, се казва в изявление на съда.

Те са поискали и спиране на насрочената за 14 декември парламентарна процедура по ратификацията на пакта.

Съдът е приел техните искания и насрочи заседанието си по въпроса за 18 януари.

"Разглеждането на делото автоматично спира процедурите по ратификация в парламента на Протокола за сътрудничество до окончателното решение на Конституционния съд", поясняват от Съда.

Опозиционните депутати бяха недоволни, че премиерът Еди Рама не се е консултирал с тях относно решението си да сключи такава изненадваща сделка с италианския премиер Джорджия Мелони.

Рама заяви, че се чувства длъжен да помогне на Рим поради специалните отношения между двете страни, свързани от географска близост, наред с други неща.

Мелони, чиято дясна партия Братя на Италия отдавна призовава за създаване на такива съоръжения извън Европейския съюз, казва, че албанските центрове първоначално ще приемат около 3000 души, когато отворят врати през пролетта на 2024 г.

По думите й, непълнолетни, бременни жени и други уязвими групи няма да бъдат отведени в Албания. Малко други подробности за проекта, включително разходите, бяха оповестени.