Посланиците на страните членки на Европейския съюз са взели единодушно решение Албания да продължи преговорите за пълноправно членство в Общността, съобщава македонската електронна медия "24 Инфо“, като се позовава на медийни доклади.

Отбелязва се, че решението е взето след дълга блокада от страна на Гърция заради случая на Фреди Белерис - етнически грък и избран кмет на албанското градче Химара, арестуван и осъден на две години затвор за подкуп. В началото на септември той бе освободен, след като изтърпя две трети от наказанието си и Гърция вдигна ветото за по-нататъшните преговори за членство на Албания.

Следващата междуправителствена конференция ЕС-Албания е насрочена за 15 октомври в Люксембург, когато ще бъде отворена първата глава от преговорите – "Основни ценности“. Това решение означава и отделянето на Албания от Северна Македония в процеса на евроинтеграция, нещо, което дълго време се избягваше, припомнят от редакцията.

През юли 2022 година и Северна Македония, и Албания проведоха първите си междуправителствени конференции, след което започна процесът на скрининг и за двете страни. Но докато Албания успя да преодолее ветото на Гърция, Северна Македония остава блокирана поради неприемането на конституционните поправки. Медии съобщават, че на срещата в Брюксел в сряда изобщо не е била обсъждана темата за продължаване на преговорите със Северна Македония, тъй като страната не е включила българите в Конституцията – нещо, което бе договорено като условие за провеждането на втората междуправителствена конференция.

Това означава, че въпреки дългосрочните ангажименти за общ подход към Албания и Северна Македония в процеса на европейска интеграция, на 15 октомври двете страни най-после ще поемат по своя път. Албания ще отвори първата си глава, докато Северна Македония ще остане блокирана в процеса заради отлагането на конституционните промени.